Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Путовање једне новчанице од 1000 јена: прича са Викиманије

Новчаница која је пропутовала свет.

Петоро људи је путовало истим таксијем ка аеродрому и покушало да  заједно плати вожњу. Јапанац је рекао  момку из Хонгконга да му понестаје пезоса.

Момак из Хонгконг му је одговорио, “Имаш ли јене? У Хонгконгу је лакше разменити хонгконшке доларе из јена. Мислим да у Хонгконгу нико не препознаје пезосе.”

Тако је рачун плаћен једном новчаницом од 1000 јена. Новчаница је путовала до Вашингтонa, затим Чикага, да би стигла у Хонгконг. Провела је неколико година у новчанику једног становника Хонгконга.

Продавница рамена у Шињукуу, Токио,  август 2012

Момак из Хонгконга је отишао у Токио,где је пресео на путу за Вашингтон у који је кренуо да би присуствовао истом догађају којем је присуствовао три године раније у Аргентини.

Сетио се да му је пријатељ дао 1 новчаницу од 1000 јена коју он није био потрошио, те ју је понео са собом. Сликао је новчаницу Инстаграмом (ен:Instagram) мало пре поласка са аеродрома у Хонгконгу.

Затим је новчаница од 1000 јена завршила у аутомату продавнице рамена у Шињукуу, и тако се вратила у своју “домовину” након два путовања преко Пацифика.

Његов пријатељ из Јапана је видео фотографију на интернету, и био је “одушевљен што види како новац путује…!”

Догађај који повезује ову новчаницу и ова два момка је Викиманија, глобална конференција Викимедије која се сваке године одржава у другом граду. Ове године ће се одржати у Хонг Конгу, и два младића ће имати велику улогу у планирању овогодишње конференције.

Викиманија 2013 у Хонгконгу

Одушевљава нас чињеница да се толики број људи из целог света може окупити на једном месту ради једног циља. Ове године очекујемо преко 1000 људи из скоро 100 земаља, који ће се окупити да би  славили бесплатно знање и културу.

Поред важних седница од којих се конференција састоји, увек ме фасцинира како људи током Викиманије узајамно делују и комуницирају у овој великој мешавини људи различитих култура и традиција.

Ова прича о новчаници јена је је једно од најчаробнијих искустава са контеренције, као и покрет Викимедије. Међусобно смо повезани кроз пројекте Викимедије, а наше приче путују кроз време преко великих удаљености.

Стога, дођите и прикључите нам се у Хонгконгу, и започните ваше лично сјајно искуство са Википедијом. Ово ће вероватно бити једина Викиманија која ће се одржати у Хонгконгу за наших живота, а ми желимо да вам покажемо све  дивоте нашег града.

Џероми-Ју Чан

главни координатор, Викиманија 2013

са енглеског превела: Тања Милошевић

Белешке

Share Button

Komentari su onemogućeni.