Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Партнерство са Ерселом доноси Википедију 0 у Индију

Википедија 0 је сада доступна и у Индији.

Наша мисија је омогућавање бесплатног приступа знању за све у свету. Дана 25. јула 2013. године започето је прво Википедија 0 (ен:Wikipedia Zero) партнерство у Индији, другој земљи по популацији у свету, земљи са преко 1.2 милијарде становника.  Наше ново партнерство са Ерсел-ом (ен:Aircel) ће пружити потенцијалнo бесплатни приступ Википедији за 60 милиона корисника моблинih телефона у Индији, чиме би сe проширило глобално партнерство на  470 милиона претплатника.

Иако је процењено да 70 процената становништва (867 милиона претплатника) користи мобилне телефоне, интернетом се користи само 77 милиона људи (Comscore, јун 2013), скоро исто као што је случај и са Јапаном (73 милиона, Comscore, јун 2013) – земљи са 1/10 популације у односу на Индију.  Инфраструктурне и економске баријере у Индији, где  доходак по становнику чини 1/30 доходка у Јапану, довеле су до поделе у приступу информацијама.  Међутим, пролиферација мобилних – а и програма као што је Википедија 0 – ће то променити. Већ сада је Индија претекла Јапан и постала треће највеће тржиште смарт телефона на свету.

Изазов у омогућавању приступа знању у Индији није само у дистрибуцији и цени, већ и у језику. Индија нема национални језик, али постоји  22 призната званична језика у земљи. Многи Индуси не само што приступају интернету преко мобилног телефона по први пут, већ и садржина која није на енглеском језику по први пут постаје приступачна путем мобилних телефона.

Што се тиче Википедије на хинду језику, на пример, тренутно  22.1 проценат  приказа страница глобало долази са мобилних телефона, док на свим другим језицима износи 17.3 процената .[1] Надамо се да ћемо додатно подстакнути ову трансформацију, с обзиром да корисници Википедије на ЕРселу могу приступити информацијама на енглеском, хинду, тамил или  било којем од 17 осталих индијских језика Википедија без наплаћивања такси на податке. .[2]

Да бисмо постигни наш циљ довођења бесплатног знања за све у свету, морамо срушити баријере које спречавају приступ. Са Википедијом 0, која је сада званично доступна на Ерселу у Индији, сада смо на корак ближи нашем циљу.

Амит Капур

Главни руководилац, телеком сарадња, Задужбина Викимедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Белешке

  • за stats.wikimedia.org, јун 2013: прикази страница на Википедији на хинду (2.1M путем мобилних телефона /9.5M сви); Википедије (3,672M путем мобилних телефона/21,229M сви)

  • Телефон или прегледач морају имати способност да подрже индијски фонт да би се могло приступити верзијама које нису на енглеском језику.

Share Button

Komentari su onemogućeni.