Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Слика дана Викимедијине оставе: Стокхолмски кеј

Sickla kaj, Södra Hammarbyhamnen, Стокхолм.

Много људи је видело фотографије Арилда Вагена (ArildV) а да и не знају. Ваген редовно доприноси Викимедијиној мултимедијалној остави, а његове фотографије су коришћене од стране новина, сајтова, бројних аутора, па чак и стране Свеа апелационог суда, с обзиром он слике поставља под слободном лиценцом и донира их бази података.

Горе приказана слика Сикла кеја је једна од оних лепих слика која је изабрана за слику дана Викимедијине мултимедијалне оставе за 22. јул 2013. годину. Ова слика је,како Ваген каже, усликана након олује у његовом родном граду, Стокхолму. “Био је кишан дан, али је касније поподне киша стала. Угледао сам ово дивно осветљење из мог стана, и отишао у кратку шетњу са камером у руци да бих га забележио”, каже.

Вагенове фотографије су неколико пута приказиване на главној страници Викимедијине мултимедијалне оставе (и на блогу Викимедије). Оне су резултат његовог доброг ока и талента, међутим, неки од његових омиљених доприноса Остави је такође потпомогао Технолошки пул (технолошки подухват) Викимедије Шведске.

У јануару 2013. године, део шведске Викимедије је створио колективан “Технолошки пул” ради побољшања квалитета чланака и свеукупног учешћа на пројектима Викимедије. Пул функционише слично као и јавна библиотека, а корисници могу да изнајме разне видове опреме, од DSLR-а, до видео камера и звучне опреме, потпуно бесплатно. Једини захтев јесте да резултати буду отпремљени на остави.

Ваген каже да је Технолошки пул главни адут шведске Викимедије. “Нека технологија може бити превише скупа за обичног човека,” он примећује, што може ометати учешће у Викимедијиној мултимедијалној остави. “Пре сам користио само једноставне фото-апарате,” он каже.

Технолошки пул доста утиче на број квалитетних фотографија, видео и аудио датотека које су отпремљене на Викимедијиној мултимедијалној остави, а затим и на Википедији. То је олакшало извештавање о важним догађајима, као што су интервјуи са добитницима Нобелове награде, и веома популаран Избор за песму евровизије 2013. године.

“Захваљујући доброј опреми, отпремљено је  3,171 слика на Викимедијиној мултимедијалној остави од стране наше групе, а око 20 процената чине QI (ен:Quality Images – квалитетне слике) што је велики проценат,” каже Ваген. “У мају смо сазнали да смо имали више од 8 милиона посета на страницама чланака са овим датотекама.”

(Да бисте видели више Вагенових фотографија, посетите његову страницу на Викимедијиној мултимедијалној остави. Да бисте сазнали више о Технолошком пулу, посетите њихову страницу.)

Мајкл Гас,

волонтер за комуникације

 Са енглеског превела: Тања Милошевић

Напомене

Share Button

Komentari su onemogućeni.