Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Викимедија Србије слави 11 година рада

Викимедија Србије у суботу, 3. децембра обележава 11 година од оснивања огранка ове непрофитне организације у Србији. Прослава ће се одржати у просторијама Викимедије Србије, Дечанска 4, од 18 часова.

 

 

Викимедија Србије је непрофтина организација, основана са циљем промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Удружење је настало 3. децембра 2005. године под именом Викимедија Србије и Црне Горе и тада је то био пети огранак Задужбине Викимедија у свету по редоследу оснивања. Сада постоји више од 40 огранака и 70 корисничких група.

Данас Викимедија Србије броји око 40 редовних чланова и скоро 200 придружених који учествују у бројним локалним пројектима и активностима организације.

.

.

Вођени идејом да Википедију представе академској публици као нову платформу за образовање, чланови Викимедије и уредници Википедије постигли су за ових 11 година велике резултате, међу којима је и увођење Википедије у курикулум за други разред средње школе.

Поред Образовног, развијамо и ГЛАМ програм од 2012. године, са циљем остваривања двосмерне сарадње са институцијама културе (музејима, галеријама, библиотекама, архивима…) у промоцији културно-историјског наслеђа на највећој светској енциклопедији.

Прикупљамо слободан садржај кроз фото-конкурсе, обучавамо библиотекаре да уређују Википедију, подржавамо мање пројекте, организујемо конференције о ширењу слободног знања.

.

.

Позивамо вас да заједно са нама прославите успешних 11 година ширења слободног знања у Србији. Прослава се организује у просторијама Викимедије Србије у суботу, 3. децембра од 18 часова.

Приказаћемо које смо све пројекте реализовали у 2016. години, прогласићемо најуспешнији пројекат и представити планове и очекивања за наредну годину. Присутнима ће се обратити председник Викимедије Србије Филип Маљковић.

Добродошли!

 

Извори

Ауторке: Ивана Маџаревић, Ивана Гусларевић

Напомена о ауторским правима: 10th birthday of Wikimedia Serbia 01111 12, 10th Birthday of Wikimedia Serbia (138), 10th birthday of Wikimedia Serbia 01, ауторке Марије Гајић, под CC BY-SA 4.0 са Викимедијне мултимедијалне оставе.

Share Button

Komentari su onemogućeni.