Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Покемoн Го најпопуларнији чланак на Википедији са преко 10.000 прегледа

Милиони читалаца хрле на Википедију у потрази за више информација о новој игри, док се уредници Википедије труде да побољшају чланак.

 

img_59131

Покемoни у просторијама Задужбине Викимедија. Аутор фотографије Jeff Elder, јавно власништво/CC0; Pokémon from Pokémon Go used under fair use.

 

Darmamitra Lee  је играо билијар са пријатељем пре неколико дана, али он као да није био присутан у игри. „Између сваког ударца је опсесивно провераваo свој телефон”, написао је на страници Википедије на Фејсбуку. “Играо је нову игру Покемон Го… Рекао ми је нешто о томе и мислио сам да је луд!”

Његова прича није непозната за многе људе у Сједињеним Америчким Државама и Океанији, где је ријалити игра Pokémon Go окупирала машту, проширујући је на стварност.

Милиони других су му се придружили.

На Дан независности у САД, 4. јула, забележено је 7.730 прегледа на чланку Покемон Го на Википедији на енглеском језику. Тачно недељу дана касније, тај број је нарастао на 833.736 измена, што је повећање од 10 хиљада одсто! Укупно, на дан 13. јул, готово 4.5 милиона људи посетило је чланак, од лансирања игре (напомена уредника: тај број је сада готово 6.7 милиона, уколико се период продужи до 17. јула). Овај чланак се налази на врху Википедијине листе најпопуларнијих чланака за период 3 – 9. јули. Тај период не укључује ниједан од три дана када је чланак имао више од 800 хиљада прегледа дневно.

Screenshot via Pageviews Analysis, programmed by MusikAnimal, Kaldari, and Marcel Ruiz Forns, CC BY-SA 3.0.

 

Популарност Покемона Го узрокована је делимично носталгијом која је створена за двадесетак година постојања Покемона, у време када је франшиза имала утицај на све, од игара на телевизији до чак (изненађујуће) Википедије, као што је писано раније о томе.

Neilsen L Roban се сигурно сећа тих дана: “Ја сам био велики фан Покемона пре много година, али сам одрастао”, рекао је он. Ипак није свако одрастао, показује сведочење Andrew Cunningham-а, са портала Ars Technica.

Покеман Го је нови корак за франшизу. Уместо картица или видео игара, снага апликације је у томе што играчи могу да ходају напољу и да ухвате свог Покемона, истоимене измишљене ликове које играчи морају ухватити и обучити.

Чланак на Википедији је уређиван 900 пута од стране, готово 400 корисника, углавном у последњих неколико дана. Dissident93, уредник са више од 38 хиљада измена од кад се прикључио енциклопедији 2012. године, има највише промена на чланку од свих осталих корисника. Он заправо има мало интересовања да игра ову игрицу, али сматра да је “битно да чланак о игри (на Википедији) има тачне и ажуриране информације”, јер је често прва лука за читаоце – многи од њих долазе на чланак са топ-рангираних места на Гуглу.

Ипак, то није увек најлакши задатак. Disident проводи време осугуравајући да чланци о видео играма остану доследни по стилу писања оваквих чланака на Википедији, те постоје и упутства посвећена писању на ове теме. Рекао нам је да је популарност чланака таква да је резултирала “великим бројем уредника… и то је нешто са чиме је тешко носити се, јер сваки од њих има своје личне стилове уређивања.”

Те ствари се морају брзо усагласити када је у питању чланак који је у тренду, међутим, уредници Википедије изгледа да на грешке примењују стару Покемон фразу: “Морам их све ухватити”!

Извори

 

Share Button

Komentari su onemogućeni.