Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Светски дан пантомиме обележен на Википедији

Викимедија Србије, Светска организација пантомимичара, Београдски пантомимичари, Фестивал пантомиме и монодраме у Земуну и Универзитет Сингидунум обележили су Светски дан пантомиме уређивачким маратоном у писању чланака на Википедији.

 

.

Биографије знаменитих пантомимичара, технике глуме и пантомиме, организације пантомимичара, представе и уметници добили су своје место на највећој онлајн енциклопедији захваљујући волонтерима који су написали 15 нових и допунили два чланка на Википедији на српском језику. Неки од чланака су илустровани са 14 фотографија које је ослободила Светска организација пантомимичара.

World_Mime_Day_Edit-a-thon_07

.

Маратон су посетили и Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано, као и ректор Универзитета Сингиднум проф. др Младен Веиновић.

–  Википедија је данас извор разноврсних информација и лепо је што су се данас окупили људи различитих профила око ове врсте уметности – рекла је госпођа Солорано.  „Пантомима је веома важна форма, која пружа доста добробити. Поред тога што је лепа, може и да помогне многим људима, што је нама у Уједињеним нацијама најважније”, нагласила је она. Солорано је посебно поздравила волонтеризам, као једну од друштвених активности коју Уједињене нације подржавају.

World_Mime_Day_Edit-a-thon_21

.

Марко Стојановић, председник Светске организације пантомимичара и иницијатор Светског дана пантомиме је рекао: „Пријатно сам изненађен одзивом студената Универзитета Сингидунум и волонтера окупљених око Викимедије Србије који немају директних додирних тачака са пантомимом већ студирају или се баве потпуно другим занимањима. То је доказ да је пантомима уметност која је универзална и свима занимљива.  

Стојановић се захвалио волонтерима на труду, ректору Универзитета Сингидунум на гостопримству и посебно госпођи Војчаковој-Солорано на подршци иницијативи да се Светски дан пантомиме уведе у званичан каледар УНЕСКО-а.

„Одабрали смо за Светски дан пантомиме дан рођења Марсела Марсоа 22. март не желећи да умањимо значај других пантомимичара као што су Етјен Декру, Жак Лекок, Дебиро, Чаплин, Китон и многе друге. Марсел Марсо је био један од највећих промотера пантомиме у новим медијима средине двадесетог века, уз то је био Амбасадор добре воље Уједињених Нација и носилац једног од највећих признања Фондације Валенберг јер је током Другог светског рата спасио неколико стотина јеврејске деце, пре свега из сиротишта у Стразбуру и региону тако што их је преко Алпа пребацивао у Швајцарску. Скривајући се од нациста у земуницама да би спречио дечији плач, забављао је децу у тишини пантомимом.”

Ректор Универзитета Сингидунум проф. др Младен Веиновић је истакао да ова високошколска институција подржава у потпуности овакве акције и иницијативе, као и да Универзитет Сингидунум од првих дана развија код студената и професора волонтерски дух.

Из Викимедије Србије рекли су да су овакви догађаји значајни и да се кроз заједничку сарадњу и умрежавање различитих партнера могу постићи велики циљеви. Сарадња са институцијама културе омогућава увећање слободног знања и ризнице културног и историјског наслеђа на интернету.

Маратон је изазвао и велику медијску пажњу – о њему су извештавали ТВ Пинк, Радио Београд, ТВ Коперникус, РТВ Студио Б, ТВ Н1, ТВ Наша, Танјуг, Б92, РТВ Војводина и други медији.

Посебна подршка стигла је и из Македоније, где су уредници Википедије на македонском језику написали девет нових чланака, а о пантомими се писало и у Грузији, Бугарској и Јерменији.

Часопис о ИТ технологијама „PC Press“ поклонио је свим учесницима годишњу претплату на овај магазин.

Ауторка: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије

Напомена о ауторским правима: World Mime Day Edit-a-thon Singidunum, Belgrade, ауторке Ivana Guslarevic, под CC-BY-SA 4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Komentari su onemogućeni.