Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Википедија на српском језику прославља 13. рођендан

Википедија на српском језику – највећа јужнословенска Википедија, 16. фебруара обележиће 13 година од настанка. Викимедија Србије прославиће овај рођендан окупљањем уредника Википедије у среду, 17. фебруара, у канцеларији у Дечанској улици број 4, са почетком у 18 сати.

 

 

Википедија на српском језику настала је 2003. године захваљујући ентузијазму неколико добровољаца Викимедије Србије који су почели да је стварају, након раздвајања Википедије на српскохрватском језику на српску и хрватску верзију. У првој години Википедија на српском језику је имала 150 чланака, a cамо три године касније достигнуто је 100 хиљада чланака. Данас Википедија на српском језику има више од 330 хиљада чланака, 175.470 регистованих корисника и 914 активних уредника.

„Википедија је постала синоним за енциклопедију, што нисмо ни претпоставили да ће се десити када смо почели да је стварамо пре 13 година”, изјавио је Филип Маљковић, председник Викимедије Србије. „Оно што је истрајало за све ово време јесте идеја слободног знања, које треба да буде доступно свима. Верујемо да ће увођење визуелног уређивача привући нове уреднике и олакшати њихов допринос Википедији на српском језику.

Викимедија Србије своје активности усмерава на пружање подршке развоју Википедије кроз бројне програме и пројекте: образовни програм (писање семинарских радова на Википедији), радионице уређивања Википедије, уређивачке маратоне, годишње и микро грантове.

Обележавањем 13 година од настанка Википедије на српском језику прослављају се и сви успешни пројекти, партнерства, али и дугогодишња окупљања и дружења Википедијанаца проистекла из стварања базе слободног знања.

 

.

Занимљиве чињенице о Википедији на српском језику:

 

  • Први чланак на Википедији на српском језику био је о GNU лиценцама, на којима се заснивао садржај на Википедији.
  • Чланци су на почетку били писани само ћирилицом, а од 2006. године је уведен софтвер који је пресловљавао текст са ћирилице на латиницу и обрнуто, па је и латинично писмо постало равноправно.
  • Према одлуци стручног жирија „Веб феста“, Википедија на српском језику је проглашена за најбољи сајт у области едукације за 2009. годину.
  • Постоји око 150 ботова који на дневном нивоу олакшавају послове који се понављају.
  • Од оснивања Википедије регистровано је око 12 милиона измена
  • Скоро 28 хиљада датотека садржи Википедија на српском језику

 

Позивамо уреднике Википедије, волонтере и све оне који желе да се придруже овом најзначајнијем колаборативном пројекту на свету, да заједно прославимо 13 година стварања базе знања на српском језику. Догађају се можете прикључити и на страници на Википедији.
Добродошли!

 

Извори

Share Button

Jedan odgovor za “Википедија на српском језику прославља 13. рођендан”