Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Википедија на српском језику — 10 година са вама!

Највећа енциклопедија на српском језику, Википедија, на данашњи дан слави своју прву деценију постојања. За својих десет година, на Википедију на српском језику регистривало се преко 100 000 корисника, који су својим чланцима допринели свеколиком људском знању. Википедија на српском језику до данашњег дана броји преко 180 000 написаних чланака. Када би се створила могућност да тај онлајн садржај оде у штампу, Википедија на српском би имала 45 томова! То би уједно била најобимнија енциклопедија икада написана на српском језику. Од 284 језичких верзија, Википедија на српском налази се на 29. месту по величини.

Каткад је Википедија била оспоравана као легитимни извор информација. Међутим, значај Википедије се огледа у чињеници да она само у Србији има преко 17 милиона прегледа на месечном нивоу, а према подацима Алекса ранкинга, Википедија је седми по посећености сајт у Србији.

Википедија на српском језику бива примећивана и на међународном нивоу. Вебфест фестивал, највећи те врсте у овом делу Европе, 2009. године указао је велику част да Википедија на српском буде носилац титуле најбољег едукативног сајта за ту годину. Као да међународна признања нису довољне, корисност и легитимност Википедије се огледа и у заинтересованости националних и едукативних институција за сарадњу. Википедија је у циљу ширења слободног знања успоставила сарадњу и са ГЛАМ институцијама. (ГЛАМ је енглески акроним за галерије, библиотеке, архиве и музеје)

Википедија на српском данас ређа десет свећица. А има једну једину жељу – слободно знање за све људе!

Сања Дојкић

Share Button

Komentari su onemogućeni.