Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Викимедија Србије прославила јубилеј

Викимедија Србије је синоћ у Стартит центру прославила 10 успешних година ширења слободног знања.

 

 

Више од 70 званица – уредника Википедије, волонтера, партнера, сарадника, вођа пројеката, представника медија и других гостију окупило се да пружи подршку промоцији стварања, прикупљања и умножавања слободног садржаја у овом делу региона.

    

 

    

 

 

На прослави је најпре премијерно приказан 10-минутни видео у коме су оснивачи Викимедије Србије, Милош Ранчић, Филип Маљковић, Драган Сатарић и Ђорђе Стакић  говорили о настанку и развоју организације, а који је снимљен и продуциран уз помоћ Линк Еду ТВ.

 

    

 

Конференција за медије је почела обраћањем председника Викимедије Србије Филипа Маљковића, који је подсетио да је Викимедија пре 10 година настала из ентузијазма неколицине људи окупљених око Википедије на српском језику, а да је данас призната организација која броји више од 170 чланова – волонтера, који су реализовали више од 30 пројеката слободног садржаја. Маљковић се посебно захвалио и свим партнерима и сарадницима који су препознали значај мисије Викимедијине Задужбине – слободан приступ знању.

 

Милош Ранчић, оснивач Викимедије Србије и некадашњи председник, изразио је задовољство што је Викимедија данас велика организација са још већим абицијама, а посебно што су се неке, како се тада чинило грандиозне идеје, успешно реализовале, те да ова организација и убудуће треба да има мегаломански приступ.

 

Драган Сатарић, оснивач Викимедије Србије, подсетио је да је Викимедија била носилац локализације и интегрисања у правни систем Србије Creative Commons лиценце за заштиту ауторских права на интернету, као и да Викимедија и даље, као што је то било од оснивања, треба да негује креативност.

 

Горан Обрадовић, оснивач Викимедије Србије и један од четворице њених председника, нагласио је да је Викимедија за ових 10 година успоставила стабилност и изразио наду да ће у наредној декади остварити већу свеприсутност.

 

Ђорђе Стакић, оснивач Викимедије Србије и члан Управног и Академског одбора, говорио је о успеху Образовног програма, као пројекту који је започет у Србији, а касније се проширио и на друге огранке Викимедијине Задужбине. Такође је истакао и развој ГЛАМ пројекта, који подразумева сарадњу са библиотекама, галеријама, архивима и музејима.

 

Јелена Продановић, чланица Управног и Академског одбора, посебно је нагласила важност ширења заједнице и најавила будуће планове и пројекте Викимедије Србије, конципиране на претходним успесима, али и новим идејама.

 

У делу програма приказана је и врло симпатична анкета са ученицима нижих разреда основне школе који су одговарали на питање да ли знају за Википедију. Анкету је снимила и монтирала дугогодишња уредница Википедије Добрислава Ружић.

 

Специјално изненађење била је видео порука оснивача Википедије Џимија Вејлса, који се захвалио Викимедији Србије на посвећености мисији покрета, нарочито када је у питању јачање и ширење заједнице.

 

Вејлс се посебно захвалио Филипу Маљковићу, Ђорђу Стакићу и Браниславу Јовановићу, као члановима Управног одбора Викимедије Србије од оснивања до данашњег дана и пожелео Викимедији срећан рођендан.

 

Ивана Маџаревић, менаџерка пројеката и заједнице Викимедије Србије, уручила је Захвалнице за посебан допринос промоцији слободног знања волонтерима, уредницима Википедије са највише уноса, али и партнерима, сарадницима и медијима који су подржавали развој и рад ове непрофитне организације окупљене око једног циља – слободног приступа знања свим људима на планети.

    

 

Програм прославе био је употпуњен пројекцијом најбољих фотографија са фото-конкурса „Вики воли Земљу“.

 

Викимедија Србије се још једном захваљује свима који су дали свој допринос овом глобалном покрету и верује да ће и убудуће имати овако велику подршку волонтера и других партнера.

 

            

 


 

Аутор: Ивана Гусларевић

Фотографије: 10th Birthday of Wikimedia Serbia, аутора Mickey Mystique,  CC-BY-SA 4.0 са Викимедијине мултимедијалне Оставе.

 

Share Button

2 odgovora za “Викимедија Србије прославила јубилеј”

  1. Imela Online каже:

    Neka vam je sa srećom 10. jubilej.
    Sve pohvale i samo napred.