Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Пројекција слободног документарног филма Нови талас у СФРЈ као друштвени покрет

Викимедија Србије и Центар за младе Нови Талас вас позивају на пројекцију филма Нови талас у СФРЈ као друштвени покрет, аутора Вука Јеремића. Премијера филма ће се одржати 8. децембра у малој сали СКЦ-а од 20 часова. Филм се бави објашњењем друштвеног контекста једног од најбитнијих музичких праваца на овим просторима. Улаз је слободан.

Након филма уследиће панел а међу говорницима ће се наћи Срђан Гојковић Гиле, Момчило Рајин и Стеван Вуковић.

Центар за младе Нови Tалас је невладина и непрофитна организација, основана 2015. године у Београду. Бави се младима, њиховим правима, положајем и едукацијом у областима које су од значаја за ширу заједницу, као што су  заштита животне средине, људска права и толеранција, демократија, сигурност и култура.VMRS Logo

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. У оквиру локалних пројеката, организација подржава разне подухвате. Један од таквих био је документарни филм Нови талас у СФРЈ као друштвени покрет. Филм ће бити слободан за преузимање и наћи ће се на Викимедијиној остави.

У овој замисли подржао нас је Студентски културни центар, од кога је све и кренуло када је Нови талас у питању.

Програм:

  • Обраћање аутора филма
  • Пројекција филма
 • Панел са говорницима:
   • Вук Јеремић – председник Управног одбора Центра за младе Нови Талас, аутор пројекта
   • Срђан Гојковић Гиле – фронтмен „Електричног oргазма“ једне од најважнијих група београдског Новог таласа
   • Момчило Рајин – критичар и историчар уметности. Један од кључних људи Новог Таласа јер је као уредник Спољног програма Студентског културног центра у Београду подржао тада младе саставе као што су „Идоли“, „Електрични оргазам“ и „Шарло Акробата“.
  • Стеван Вуковић – критичар и историчар уметности, уредник Филмфорума СКЦ

Фејсбук догађај

Извори

 • Аутор: Ивана Маџаревић
 • Напомена о ауторским правима: Колаж слика Идоли, ауторке Горанка Матић,  Електрични оргазам, оригинал дело аутора  Милоша Павловића под cc-by-3.0,  Нови Вал, аутора Милисава Весовића, под cc-by-sa 3.0, Филигрански, аутора Милисава Весовића под  cc-by-sa 3.0 лиценцом; лого Студентског културног центра преузетог са званичног сајта.
Share Button

Komentari su onemogućeni.