Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Викимедија Србије обележава јубилеј: Десет година ширења слободног знања у Србији

12234856_1197939563554953_5784275466749331627_n

 

„Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо” – Џими Вејлс, суоснивач Википедије

 

Викимедија Србије, невладина, нестраначка и непрофитна организација, која има за циљ развој и промоцију слободног знања, 3. децембра прославља 10 година успешног рада.

Аматерско удружење, које је 2005. године окупило неколицину ентузијаста око Википедије – највеће онлајн енциклопедије, данас броји преко 100 чланова који се воде мисијом Задужбине Викимедија – да сви људи на свету имају једнак приступ знању и образовању.

Током ове деценије Викимедија Србије је подржавала и развијала пројекте које реализује Задужбина Викимедија на глобалном нивоу, у циљу промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја искључиво на непрофитан начин.

Најпознатији и највећи пројекат је Википедија на српском језику, али са једнаком пажњом се развијају и пројекти Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викиизворник, Викицитати, као и Образовни програм, фото-конкурси, такмичења у писању чланака на Википедији, али и сарадње са бројним институцијама културе: библиотекама, музејима, архивима, галеријама и другим организацијама.

Викимедија Србије била је носилац локализације и интегрисања слободних лиценци (Creative Commons) у међународно признат систем, међународних окупљања, регионалних конференција, фестивала културе, трибина, семинара и радионица о слободним садржајима.

Позивамо вас да заједно са нама прославите успешних 10 година ширења слободног знања у Србији.

Свечану прославу организујемо у среду, 2. децембра, у 18 сати, уз подршку СтартИт центра, у њиховим просторијама у Савској улици број 5.

О настанку и развоју удружења на конференцији за медије говориће председник Викимедије Србије Филип Маљковић, као и оснивачи и чланови Управног и Академског одбора Милош Ранчић, Ђорђе Стакић, Горан Обрадовић и Јелена Продановић.

На прослави ће бити уручене Захвалнице за допринос промоцији слободног знања дугогодишњим партнерима и сарадницима, уредницима Википедије, волонтерима. Програм ће бити употпуњен пројекцијом најбољих фотографија са фото-конкурса „Вики воли Земљу”.

Дођите да отворимо ново поглавље у развоју организације у које ступамо са великим амбицијама.

Добродошли!

Share Button

Komentari su onemogućeni.