Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Википедија на енглеском језику достигла пет милиона чланака

Након скоро 15 година пружања свету, бесплатног, слободног знања, Википедија на енглеском језику достигла је пет милиона чланака.

Јубиларни чланак описује врсту жбуна “Persoonia terminalis”, а написао га је корисник  Cas Liber, аустралијски уредник који је написао скоро 1500 чланака на Википедији на енглеском језику, у више од 140.000 измена. “Persoonia terminalis” се придружује клубу екслузиваца са “Jordanhill railway station”, “El Hormiguero”, “Beate Eriksen”, и “Izbat al-Burj”— свим претходним јубиларним милионитим чланцима.

Питали смо Либера шта чини Википедију посебном, и рекао нам је да у свету преплављеним информацијама, „Википедија пружа могућност да буде глас разума у том хаосу”. И више, служи као „сјајан мост између пружања информација за лаике и прецизних научних података за ентузијасте и професионалце”, са утицајем на образовање великог броја читалаца.

Заједница Википедије на енглеском језику написала је групну изјаву поводом јубилеја, позивајући потенцијалне уреднике да помогну да се побољшају многи чланци, од пет милиона, колико их сада има. Садржи широку палету извора за нове уреднике, укључујући савет како почети са уређивањем, са линковима ка упутствима.

Википедија је једини сајт који води непрофитна организација, међу 35 најпопуларнијих сајтова. Обим Википедије је мало мањи од 30 терабајта.

Процена је да чланци на Википедији упућују на минимум 18 милиона референци, и обухватају више од 2.5 милијарде речи; то је светски центар референци, који достиже више од пола милијарде прегледа сваког дана.

Данас, Википедија покрива све више тема и перспектива него било који други образовни приручник на планети. То је најдужа енциклопедија у светској историји, која је премашила чувену “Yongle Encyclopedia” из 1408. године, са 22,937 поглавља, величине 40 кубних метара.

Википедију на енглеском језику ствара милион волонтера са свих страна света – са више од осам милиона корисничких налога и небројеним анонимним ауторима – који пишу и шире своје знање о разним стварима, од тема као што су сврха живота и природни феномени, до музичара и села.

Све то је потпуно слободно за свакога на свету да користи, дели и мења.

Википедија је расла брзо након њеног оснивања 15. јануара 2001. године, и до новембра исте године објављена је њена чувена прва страница. Двомилионити чланак на Википедији на енглеском језику је написан 2007, тромилионити 2009, а бројка од четири милиона чланака достигнута је 2012. године.

Наша мисија, да пружимо свету сво људско знање, остаје непрекидан посао.

Упркос достизању цифре од пет милиона чланака, Википедија на енглеском језику је и даље посао који се не зауставља, као што су чланови ове заједнице приметили у саопштењу. Један од волонтера тврди да укупан број чланака који би покрио целокупно људско знање је најмање 100 милиона.

Тренутно, многи чланци на Википедији на енглеском језику су кратки, са основним информацијама, а избор тема наклоњен западном, посебно англофоном садржају. Либер каже да „имамо још доста изазова”, али ако ова достигнућа испиришу људе да „уређују и посматрају свет око себе, тим боље”.

Заједница је, с друге стране, преузела иницијативу да се побољша покривеност пројеката маргинализованих тема, попут програма о женама научницама и Вики воли Африку.

Викимедија Србије се радује достизању овог јубиларног броја чланака и охрабрује уреднике Википедије на српском језику да своје знање пренесу и другима кроз овај највећи колаборативни пројекат на свету.


Саопштење заједнице Википедије на енглеском језику поводом петомилионитог чланка

 

Википедија на енглеском језику достигла је пет милиона чланака, јубиларним чланком о врсти жбуна Persoonia terminalis, а написао га је корисник  Cas Liber, 1. новембра 2015.

“Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо. ” –  Џими Вејлс, суоснивач Википедије

Википедија је основана 2001. године као скица онлајн енциклопедије слободног садржаја и слободног приступа. До данас, ослањајући се на доприносе волонтера, Википедија је прерасла у највећу енциклопедију икада створену, која обухвата више од пет милиона чланака на енглеском језику.

Заједница Википедије на енглеском језику се захваљује милионима уредника који су више од 14 година својим доприносима Википедији омогућили овај изванредан подвиг.

 

Кратка историја

Википедија је званично пуштена у рад 15. јануара 2001. године, са Џимијем Вејлсом и Леријем Сингером као оснивачима, на једном самосталном компјутерском серверу, као наследница Нупедије. Прво веће медијско извешавање о Википедији било је у “Њујорк Тајмсу” 20. септембра 2001. године. У првој години постојања унешено је више од 20 хиљада енциклопедијских података  – око 1500 месечно. Од тада, верзије Википедије створене су на више од 200 језика, као и доста додатних пројеката слободног садржаја, попут Викимедијине Оставе.

У марту 2006. године, Википедија на енглеском језику достигла је милион чланака. До јула 2012. унето је четири милиона текстова. Према сајту Аlexa (систему који рангира сајтове према посећености), Википедија је тренутно седми сајт по посећености, са осам милијарди прегледа месечно. Достигли смо пет милиона чланака 1. новембра 2015. године.

 

Непрестани посао

Иако је Википедија постигла невероватан успех и постоје бројне стратегије за коришћење овог знања, она и даље остаје пројекат на којем се непрестано ради. Постоје и даље велике празнине у њеној покривености и милиони важних тема недостаје на њеним страницама.

Многи чланци, чак и они од виталне важности, још увек нису врхунског квалитета. Од пет милиона чланака само неколико десетина хиљада прошли су гласање за „Добар” или „Сјајан“ чланак, а више од половине су тзв. клице или чланци у зачетку.

Постоји такође више од 200 Википедија на другим језицима којима су потребни волонтери. Другим речима, има још много тога да се уради – и ви можете да помогнете!

 

Како можете да помогнете 

Википедију пишу њени корисници. Свако, без обзира на искуство, може допринети стварању енциклопедије. Не морате чак ни да се региструјете (иако постоје добри разлози да то урадите). Уколико пронађете чланак који можете побољшати, уредите га, како би подаци у њему били тачни и корисни другима. На свакој страници постоји дугме који омогућава ове промене моментанлно. Свако побољшање, од тога да се исправе словне грешке до писања потпуно новог чланка, веома се цени.

 

Википедија вреднује смелост и тежњу за консензусом. Немојте се плашити разочарења ако ваши први уноси буду поништени – Википедија је колаборативни пројекат, што значи да понекад има неслагања. То је у реду. Свака страница/чланак на Википедији има страницу за разговор, на којој се дискутује о побољшањима, а колегe уредници имају своју страницу за разговор где можете посебно да их контактирате.

Добродошли!


Извори

Share Button

Komentari su onemogućeni.