Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Осам година од сусрета који је променио Википедију на српском

Оснивач Википедије, Џими Вејлс у посети српској заједници.

Крајем лета 2004. године, оформљена је виртуелна заједница Википедије на српском језику.  У жељи да се лица присутна само на интернету упознају и уживо, Милош Ранчић одлучује да упути позив члановима заједнице и први чини корак да од виртуелног познанства успостави стварно пријатељство.

Дан15. фебруара 2005. године је дан када су се упознали иницијатор Милош Ранчић и Горан Обрадовић, који је овог пута једини одговорио на Ранчићев позив. Горан Обрадовић се присећа тог упознавања: „Откако је Милош имао идеју да се формира заједница, неколицина нас је почела да се окупља на чету, и онда смо се договорили да се видимо уживо. Милош је позвао мене и још неколико особа да дођемо код њега кући како бисмо се упознали уживо. Стицајем околности, једини сам дошао код Милоша, имали смо формалне и неформалне теме које су ишле и ван домена разговора о Википедији и договорили да од тада имамо редовне састанке“.
Овај дан се у википедијиној заједници обележава као званично прво окупљање Википедијанаца Србије. Од тада је окупљање Википедијанаца уобичајена пракса, јер до сада Википедијанци иза себе имају укупно 247 окупљања! На тим бројним дружењима расправљало се о идејама како поспешити и унапредити Википедију. Појединцима који не могу да дођу на окупљање омогућено је да истом присуствују онлине, преко ИРЦ мреже.

Како је време одмицало, све више људи је било заинтересовано да присуствује овим неформалним састанцима, и то не само у Београду. Окупљања Википедијанаца су ишле и даље од главног града Србије, те су се Википедијанци дружили и у Новом Саду, Пироту и Суботици. Такође, ова окупљања су каткад попримала и интернационални карактер, те су Википедијанци имала прилику да угосте и колеге из региона, али и шире! Од како је Џими Вејлс, суоснивач Википедије, присуствовао окупљању на пролеће 2005., заједница Википедијанаца Србије је била домаћин десетинама истомишљеника из целог света.

15. фебруар 2005. године, била је преломна тачка у историји заједнице. Википедијанцима је омогућено да у пријатној атмосфери размењују идеје и да ван својих домова и ван компјутерског монитора раде на ширењу идеје о слободном знању. Ово је показатељ како један разговор између двојице потпуних незнанаца може да прерасте у пријатељство и заједничку борбу за исти циљ, а то је поспешивање слободне енциклопедије и ширење слободног знања. Придружите се! Ширите знање и идеје, учествујте у стварању највеће енциклопедију на свету!

 

Сања Дојкић

 

Share Button

Komentari su onemogućeni.