Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Такмичење у писању чланака на Википедији у част Јована Цвијића

Јован Цвијић, српски научник, оснивач Српског географског друштва, председник Српске краљевске академије (сада Српска академија наука и уметности), професор и ректор Београдског универзитета, почасни доктор Универзитета Сорбоне и Карловог универзитета у Прагу, рођен је 11. октобра 1865. године. Ова година је у знаку обележавања 150 година од његовог рођења: Српска академија наука и уметности организује међународну конференцију, Географски факултет, Српско географско друштво и Министарство просвете реализовали су географски семинар, центри за културу дане посвећене овом великом научнику, друге институције културе изложбе и друге сличне манифестације, издата је и пригодна поштанска маркица са ликом овог знаменитог научника.

 

Викимедија Србије, Географски факултет и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” реализовали су уређивачки маратон 26. јуна, где су студенти Географског факултета и библиотекари укључени у пројекат „Вики-библиотекар” написали осам нових и допунили шест чланака на Википедији на српском језику о животу и делу утемељивача српске географије. Након такмичења професор др Стеван Станковић, емеритус, председник Српског географског друштва, велики познавалац дела Јована Цвијића, одржао је предавање о нашем знаменитом научнику. 

                


Сада, Географски факултет, Викимедија Србије и Википедија на српском језику организују такмичење у писању чланака на све теме које се тичу географије.

Такмичење ће почети 11. октобра, када се Јован Цвијић родио, и трајаће месец дана, до 11. новембра. Уколико имате квалитетну литературу, можете учествовати тако што ћете написати нове и допунити постојеће чланке о градовима, геологији, рекама и планинама у Србији, географији Европе, биографијама значајних географа…

Учешће у такмичењу потврђујете уписивањем на страници такмичења. Након 11. новембра жири који ће чинити два професора Географског факултета и један Википедијанац, прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 0 до 2, а затим ће оцену помножити са бројем бајтова новог или допуњеног чланка. Победник или победница такмичења биће корисник или корисница који сакупи највише бодова.

За најбоље чланке спремили смо и награде:

Прва награда је двогодишња претплата на часопис „Национална географија” и сабрана дела Јована Цвијића, друга награда је лампа у облику глобуса плус једно дело Јована Цвијића, док трећем добитнику следи хималајска лампа и дело овог познатог научника.

 

Верујемо да ће ово такмичење бити изазов свима који воле географију, посебно Википедијанцима који су већ радили на обогаћивању чланака из ове области, а позивамо и све друге да се прикључе и створе нове записе на највећој јужнословенској енциклопедији.

 

Срећно!

 

 

Извори

Share Button

Komentari su onemogućeni.