Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Први стручни семинари о примени Википедије у настави и учењу

Викимедија Србије, у сарадњи са Просветним прегледом, по први пут реализује бесплатне семинаре стручног усавршавања „Примена онлајн вики енциклопедије на српском језику у настави и учењу”. Семинар је акредитован у Заводу за унапређење образовања и васпитања и намењен је наставном кадру основних и средњих школа, са циљем унапређивања њихових компетенција за примену нових и отворених платформи за учење, заснованих на вики алаткама, као и  унапређењу квалитета наставног и васпитног процеса.

Специфични циљеви семинара су упознавање наставника са правилима и процедурама коришћења садржаја на интернету: отвореност, доступност, лиценцирање садржаја, поштовање интелектуалне својине, али и оспособљавање наставника за повезивање и организовање наставних садржаја једног или више предмета у тематске целине коришћењем вики алата, као и примена нових тенологија у процесу учења.

Прва два семинара одржана су 26. и 27. септембра у општинама Јагодина и Свилајнац, у сарадњи са Друштвом учитеља Јагодина, у оквиру пројекта „Вики-школа, наша школа”, који подржава обуку наставника Поморавског округа у примени дигиталних платформи у образовним процесима.

Аутори и реализатори овог семинара су Ђорђе Стакић, дипломирани математичар за рачунарство и информатику, стручни сарадник у Рачунарској лабораторији Математичког факултета Универзитета у Београду и члан Управног одбора Викимедије Србије, и Филип Маљковић, мастер инжењер електротехнике и рачунарства, председник Викимедије Србије.

Они су пред 60 наставника и учитеља Јагодине и Свилајнца одржали предавања о основним принципима и политици Википедије, Викимедијиним пројектима, примени Википедије у настави, образовним програмима Викимедије Србије.

Учесницима семинара су приказани и примери добре праксе, активности које наставници могу да примењују у оквиру образовних пројеката на Википедији, а  приближена им је и веза образовног програма и Википедије.

Након предавања одржана је радионица у уређивању Википедије, где су полазници учили како да пишу нове чланке, уносе чланке преведене са Википедија на другим језицима, али и како да уређују чланке ученика из постојећих образовних програма Викимедије Србије.

Ови семинари су први у низу реализованих стручних обука за наставнике, од четири планирана до краја 2015. године, а део су дугорочне стратегије образовног програма Викимедије Србије, која подразумева имплементирање Википедије у образовне токове школа и факултета.

Наредни семинари ће се одржати 3. и 10. октобра у Трећој гимназији у Београду. Позивамо Вас да будете део Вики-приче. Заинтересовани наставници за учешће на неком од следећих семинара, могу се јавити Милици Жарковић на seminari@vikimedija.org.

Извори

 

Share Button

Komentari su onemogućeni.