Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Ново такмичење у писању чланака на Википедији

Викимедија Србије организује ново такмичење у писању нових и доWikipedia-logo-v2-srпуњавању постојећих биографија знаменитих људи, на највећој јужнословенској енциклопедији. Такмичење ће трајати од 9. септембра до 9. октобра.

Након успешно реализованог “ЦЕЕ пролећа”, које је обогатило Википедију за скоро 80 чланака, почетком ове јесени ћемо писати биографије знаменитих и заслужних људи. Научници, уметници, спортисти, владари… свакако треба да имају своје место на Википедији. Уколико имате квалитетне податке и изворе о животима и раду људи који су допринели човечанству својим делима, учествујте у овом такмичењу и стварању највеће онлајн енциклопедије.

Такмичење ће трајати од 9. септембра до 9. октобра, а у њему могу учествовати сви заинтересовани. Потребно је само да пратите кораке на страни на Википедији.

Чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што, између осталог, подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора. Током трајања такмичења или након завршетка истог сви такмичари прилажу списак чланака које су написали.

Такмичар може, уместо писања новог, значајно проширити постојећи чланак (клицу), при чему жири може смањити оцену у мери у којој сматра да је постојећи чланак допринео новом. По завршетку такмичења, жири у саставу искусних Википедијанаца, који неће имати могућност учествовања у такмичењу, прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 1 до 10. Члан жирија може дати и оцену 0 ако сматра да чланак уопште не задовољава услове такмичења. Победник такмичења биће учесник који сакупи највише бодова.

Викимедија Србије ће најбоље уреднике наградити ваучерима за куповину књига и других материјала у књижарама познате издавачке куће. За прву награду предвиђен је ваучер у вредности од 15.000 динара, другонаграђени ће моћи да потроши 10.000 динара, а трећи добитник 5.000 динара.

Пријаве су отворене све време током трајања такмичења.

Верујемо да ће ово такмичење бити инспирација многима да допринесу слободном знању и учине Википедију једним од најквалитетнијих извора биографија људи који су задужили човечанство.

За сва додатна питања и консултације слободно пишите на мејл kancelarija@vikimedija.org. Пратите нас и преко фејсбука.

Срећно!

Извори

Share Button

Komentari su onemogućeni.