Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Фотку убаци, чланак украси

Wikimedia-Serbia (1)Викимедија Србије организује фото-википедитон у понедељак и уторак, 22. и 23 јуна 2015. Ово је дводневни догађај који ће се састојати из фото-туре Београдом и уређивачког маратона у Заводу за заштиту природе Србије. Догађај се организује у оквиру фото конкурса „Вики воли Земљу“, где ће учесници имати прилику да фотографишу природна добра Београда а наредног дана постављају фотографије на Викимедијину оставу и тако учествују на такмичењу. Други дан је резервисан за уређивачки маратон у Заводу за заштиту природе Србије на ком ће учесници моћи да пишу чланке о природним лепотама Београда а за чије ће потребе Завод обезбедити литературу.

О фото-тури

Фото-туре су се показале као занимљиве експедиције на којима се волонтери упознају, друже и фотографишу битна обележја на рутама којима пролазе. Овог пута организоваћемо фото-туру кроз Београд у понедељак, 22. јуна. Пионирски парк, Калемегдан, Дорћол само су нека од места која ћемо обићи и забележити природне лепоте Београда, а већ наредног дана можете улепшати чланке на Википедији баш својом фотографијом. И не само то, Ваше фотографије можете поставити овде и тако учествовати на „Вики воли Земљу“ такмичењу. Окупљање је у канцеларији Викимедије Србије (Булевар краља Александра 20, пети спрат) од 10 часова, а затим следи фото-тура. Позивамо све заинтересоване да се придруже. Фото-тури се можете прикључити у било ком тренутку (контактирајте нас на 060/74-54-773). Ако Вам је ово занимљиво, прочитајте нешто више о Фото-сафари пројекту.

О уређивачком маратону

Уређивачки маратон је један од облика сарадње Викимедије Србије са културно-образовним институцијама. Многобројни маратони до сада су се реализовали у оквиру Викимедијиних пројеката попут ГЛАМ-а, Образовног програма, Фото такмичења. Иза себе су оставили велики број чланака на Википедији, фотографија али и размену идеја Википедијанаца и оних који су то постали. У питању су тематска окупљања која трају један или два дана и добровољци имају прилику да прођу обуку уређивања Википедије и тако дају свој допринос кроз писање чланака на истој. Уређивачки маратон на тему заштићених природних добара Београда одржаће се у понедељак, 23. јуна, од 10 до 17 часова, у Заводу за заштиту природе Србије (Др Ивана Рибара 91, Београд), а резултат је сарадње Викимедије Србије и Завода за заштиту природе Србије.

О Заводу за заштиту природе Србије

Завод за заштиту природе Србије је стручна установа која обавља делатност заштите и унапређења природне баштине Србије, основана 30. априла 1948. године као Завод за заштиту и научно проучавање природних реткости НР Србије. У оквиру вишедеценијске делатности Завода, посебна пажња се одувек посвећује успостављању и развијању сарадње са међународним организацијама и институцијама, научним и стручним установама, управљачима заштићених природних добара других земаља, као и бироима међународних конвенција, с циљем размене искустава и знања у области заштите природе, и примене савремених међународних принципа и стандарда у стратегији заштите природе Србије. Викимедија Србије и Завод за заштиту природе Србије започели су сарадњу у јуну прошле године у оквиру фото-конкурса „Вики воли Земљу“. Циљ ове сарадње јесте повећање сазнања и квалитативно и квантитативно унапређење слободног фото и текстуалног материјала на Интернету када је реч о културним и природним лепотама Србије.

О Викимедији Србије

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању. Организација развија многобројне пројекте у циљу сакупљања слободног знања. Нешто више о њима можете наћи на сајту Викимедије Србије.

Више о овом догађају пронађите на фејсбук догађају и страни на Википедији.

Share Button

Komentari su onemogućeni.