Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Фото-конкурс „Вики воли Земљу – 2015″

File:WLE Serbia Logo.svg

Викимедија Србије и Википедија на српском језику, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије, организују наградни фото-конкурс Вики воли Земљу”, од 1. до 30. јуна 2015. године, са циљем прикупљања фотографија заштићених природних добара (национални паркови, резервати, подручја и др.) широм Србије.

Србија има велики број заштићених природних целина и добара, али су она најчешће непозната и недоступна јавности. Циљ пројекта је, с једне стране, фотографисати под слободом лиценцом што више природних споменика, а са друге стране допринети повећању јавне свести о очувању природе.

У такмичењу могу учествовати сви регистровани корисници Википедије на српском језику, који треба да поставе фотографије на Викимедијину мултимедијалну оставу. Фотографије морају бити начињене пре или током трајања конкурса.

Стручни жири Завода за заштиту природе Србије одабраће три најбоље фотографије које ће бити награђене викендом за две особе у Велнес центру Каблар, са обиласком Овчарско-кабларске клисуре и вожњом катамараном (у организацији Туристичке организације Чачак), бициклом и двогледом.

Фотографије ће, поред доступности на Викимедијиној остави, бити представљене јавности и кроз изложбе у градовима Србије.

Фото-конкурс Вики воли Земљу” (Wiki Loves EarthWLE) је међународно годишње такмичење које се организује у  26 земаља. Такмичење је први пут одржано 2013. године у организацији Викимедије Украјине. Прошле године је на глобалном нивоу прикупљено преко 70 хиљада фотографија од стране три хиљаде учесника, а до сада је пристигло преко 50 хиљада фотографија из целог света.

Вики воли Земљу” се у Србији реализује другу годину за редом, након успешног прошлогодишњег конкурса на који је пристигло скоро 800 фотографија од стране 40 учесника, које су презентоване на  изложбама у Београду, Панчеву, Краљеву и Нишу.

Конкурс су подржале медијске куће РТВ Студио Б, ТВ Коперникус, портали Србија Данас и Старт Србија.

  • Извори

    • Аутор текста: Ивана Гусларевић
    • Напомена о ауторским правима: WLE Serbia Logo аутора Ivan25 под cc-by-sa-3.0.
Share Button

Komentari su onemogućeni.