Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Волонтирај на Вики конференцији 2015!

Wikimedia-Serbia (1)

Викимедија Србије крајем априла организује дводневно окупљање, које има за циљ међусобно упознавање уредника Википедије и свих оних који то желе да постану. Википедијанци су сви људи добре воље који доприносе највећој онлајн енциклопедији. У циљу бољег умрежавање уредника и популаризације Вики пројеката, Викимедија Србије организује окупљање са разноврсним програмом који ће обухватити теме из Вики света попут коришћења ботова, слободних лиценци, масовних уноса, повећање квалитета чланака и сл.

Организатор програма: НВО Викимедија Србије

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, које делује као Викимедијин огранак у Србији, са циљем промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Задужбина Викимедија је међународна, непрофитна организација, која се стара о Википедији и другим вишејезичким вики пројектима у које спадају: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник,Викицитати, Викиврсте и Викимедијина остава.

Задужења волонтера:

Група од 15 волонтера, биће распоређена у 4 тима. Број волонтера у тиму, време и врста ангажовања биће дефинисани за сваки тим. Волонтери треба да назначе за који тим су заинтересовани. Када се попуне места за све тимове, позив ће бити затворен.

Тимови су:

Промо тим

Промо тим биће задужен за промовисање окупљања, анимирање учесника и предавача. Од волонтера у овом тиму очекује се да приступе задацима креативно и дају сопствени допринос повећању видљивости догађаја, како за учеснике, тако и за представнике медија. Неке од активности су: писање блог постова и најава за јавност, комуникација са медијима, промоција у културно-образовним институцијама, комуникација са учесницима итд.

Програм тим

Осмишљавање програма и тема окупљања биће један од главних задатака овог тима. Волонтери ће радити заједно на креирању што богатијег и разноврснијег програма. Препоручује се да чланови овог тима имају искуства са уређивањем Википедије. Тим ће учествовати у одабиру предавача и програмских јединица.

Тим за комуникацију са учесницима

Тим за комуникацију са учесницима ће блиско сарађивати са Промо тимом у циљу што веће посећености. За 20 учесника биће обезбеђен смештај и трошкови превоза, па ће главне активности тима за комуникацију са учесницима бити и отварање пријава за стипендију, селекција учесника као и координисање истих, организација неформалних дружења.

Тим за логистику

Тим за логистику ће бити највише ангажован за време одржавања окупљања. Њихова помоћ се очекује код техничких ствари, кетеринга, постављања опреме, у организацији неформалних дружења и сл.

Време ангажовања:

Предвиђено време ангажовања је од пријаве волонтера, до реализације догађаја. Коначно време ангажовања зависи од интересовања волонтера и активности групе у коју су укључени. Припремни састанак ће се одржати у понедељак, 16. марта од 17 часова у канцеларији Викимедије Србије (Булевар краља Александра 20, пети спрат).

Рок и начин пријављивања:

Волонтери који су у могућности да дођу на припремни састанак 16. 3. 2015. од 17 часова, треба да потврде долазак мејлом  на kancelarija@vikimedija.org

Заинтересовани, који нису у прилици да присуствују састанку, нека се пријаве мејлом на kancelarija@vikimedija.org. Биће накнадно обавештени о следећем термину окупљања.

За сва питања и информације о Викимедији Србије и волонтерском програму, можете се обратити на: kancelarija@vikimedija.org.

Предности:

 • искуство у организовању догађаја
 • искуство рада у невладиној организацији
 • унапређивање вештина комуникације са представницима институција и медија
 • дружење са локалним Википедијанцима и другим волонтерима
 • упознавање са пројектним активностима Викимедије Србије

Извори


 

Share Button

Jedan odgovor za “Волонтирај на Вики конференцији 2015!”

 1. Vlastimir Ćorović каже:

  На Википедији на српском сарађујем тек од 27. јануара 2015. Сматрам да су овакви скупови врло потребни и вероватно да не би требао бити проблем да се одржавају једном годишње. Нажалост, у Београду нисам овај месец и не могу присуствовати скупу али предузећу све да будем на скупу у априлу. Заинтересован сам за све дискусије и
  дружење са локалним Википедијанцима и другим волонтерима и
  упознавање са пројектним активностима Викимедије Србије. Поред тога, сва питања из методологије и праксе рада и развоја Википедије на српском, чини ми се да требају да имају боље и прецизније дефиниције. Чини ми се да треба да се посебан волонтерски тим створи за презентације и постове на друштвеним мрежама, фејсбуку посебно јер он има све већу присутност у свакодневном животу и комуникацијама.Пријатељски поздрав, Корисник:Vlastimir Ćorović.