Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za децембар 2014. godine

Први Вики амбасадор на Универзитету у Београду

Викимедија Србије је ове године по први пут добила Вики амбасадора на Универзитету у Београду.

У циљу боље реализације едукативних пројеката у средњим школама и на факултетима, Академски одбор Викимедије Србије прогласио је Николу Спасојевића (Корисник:Johnny) првим Вики амбасадором. Идеја овог програма је да се студенти, пре свега, образују о уређивању Википедије али и да се упознају са другим пројектима Викимедије Србије који им могу пружити широки спектар могућности личног напредовања. Такође желимо да постигнемо већи квалитет и број чланака на Википедији на српском језику из уско стручних области.

Никола је студент Математичког факултета који већ дужи низ година уређује Википедију и има искуства у сличним пројектима у другим организацијама. Веома је ентузијастичан поводом овог пројекта и тренутно вредно ради на припремама које подразумевају креирање плана и програма, припрему промо и рекламних материјала и окупљање тима студената који ће бити Вики амбасадори на њиховим факултетима. За сада су изабрани следећи Вики амбасадори: Јована Милошевић – Филолошки факултет (Корисник:ImperatorkA), Марко Адам – Математички факултет (Корисник:AxeAdam20) и Вукашин Живковић – Факултет безбедности (Корисник:Serbianboy).

Овим пројектом желимо да повећамо видљивост Викимедије Србије и укажемо младим људима на значај слободног знања и његовог даљег ширења. Желео бих да нагласим да се и људи који не уређују Википедију могу прикључити и да је ово само пробни период који желимо да искористимо за добру припрему и што боље осмишљавање реализације пројекта. Сви који су заинтересовани да буду Вики амбасадори могу се пријавити слањем мејла на nikola.spasojevic@vikimedija.org. – рекао је Никола.

Ауторка:Ивана Маџаревић

Извори

Share Button

Такмичење у писању чланака на Википедији о астрономији и астронаутици

Wikimedia-SerbiaВикимедија Србије на Википедији на српском језику организује такмичење у писању нових чланака/допуњавању постојећих о астрономији и астронаутици. Такмичење ће почети 21. децембра 2014. у 23:03 по српском времену и трајаће до 21. јануара 2015. у 23:03

Такмичари имају слободу у избору тема чланака о којима ће писати. У обзир ће бити узети:

 • основни појмови
 • астрономски објекти
 • свемирске летелице и ракете-носачи
 • историја астрономије и астронаутике
 • значајне астрономске/астронаутичке књиге и часописи
 • етноастрономија
 • биографије људи који су радили на свему овоме

Овде могу спадати и планиране а ненаправљене свемирске летелице, претпостављени а неоткривени астрономски објекти и слично, али не и они из дела фантастике.

Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора. Током трајања такмичења или након завршетка истог сви такмичари прилажу списак чланака које су написали. Такмичар може уместо писања новог и значајно проширити постојећи чланак (клицу), при чему жири може смањити оцену у мери у којој сматра да је постојећи чланак допринео новом.

Чланке ће прегледати жири који ће чинити три Википедијанца изабрана од стране Викимедије Србије који не могу учествовати у такмичењу. Жири доноси коначну одлуку о победнику. Чланови жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 1 до 10. Члан жирија може дати и оцену 0 ако сматра да чланак уопште не задовољава услове такмичења (на пример, да није о астрономији). Будући да је ово такмичење у писању нових чланака, неће бити признати чланци пребачени са хрватске, бошњачке или српскохрватске Википедије, или написани ботовима. Спискови, такође, нису у оквиру такмичења.

Победник такмичења биће учесник који сакупи највише бодова.

Пријаве су отворене током свег времена трајања такмичења!

У такмичењу могу да учествују сви регистровани корисници Википедије, а за све учеснике су обезбеђене награде и то:

I награда: Телескоп Добсон скајвочер флекс 200/1200

II награда: Телескоп EQ2 скајвочер 130/900

III награда: Учешће на Астрономском кампу Летенка

Утешна награда: Астрономско осматрање на Народној опсерваторији

За сва додатна питања у вези са одабиром теме, референцама и сл, слободно пишите на мејл kancelarija@vikimedija.org

Можете се пријавити овде.

Facebook event

Извори

Share Button

Сарадња Викимедије Србије и Института за филозофију и друштвену теорију

Wikimedia-Serbia

Викимедија Србије вас позива да учествујете у уређивачком маратону посвећеном темама о Институту за филозофију и друштвену теорију. Обогатите Википедију на српском, највећу енциклопедију на овом језику, новим текстовима о овој теми. Маратон се организује у сарадњи са Институтом за филозофију и друштвену теорију и представља тематско окупљање волонтера у циљу повећања доступности слободног садржаја на Википедији и другим сродним вики пројектима о конкретној теми. Иако се може организовати као неформално дружење Википедијанаца, овај догађај део је ГЛАМ пројекта Викимедије Србије. Отворени вики ГЛАМ пројекат Србије је пројекат намењен институцијама културе (музејима, библиотекама, галеријама и сл.) с жељом да се развије двосмерна сарадња у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше земље на интернету.

Уређивачки маратон одржаће се у петак 12. децембра 2014. године, на коме ће стручњаци, као и волонтери са Института припремити, по сопственом избору и интерсовању, теме и литературу потребне за писање квалитетних чланака на Википедији на српском и енглеском језику. Одржаће се у канцеларији Викимедије Србије од 10 до 17 сати и биће модериран од стране инструктора Викимедије Србије. Чланци се пишу на латиници или ћирилици а поштује се енциклопедији стил писања. Више о уређивачком маратону можете прочитати овде. Учесници ће користити сопствене лаптопове и WiFi конекције Викимедије Србије. Након завршетка програма, учесницима ће бити додељени сертификати о учешћу. Неке од тема које се могу обрадити су практична филозофија, друштвени ангажман и сл.

Институт за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду систематски и дугорочно истражује области филозофије и социјалне теорије. Сарадници и сараднице Института ангажовани су у настави на факултетима друштвених наука Универзитета у Србији и региону. Посебан напор улаже се у укључивање младих и перспективних истраживача и истраживачица, док се подстрек на дијалог са широм научном заједницом остварује у организацији скупова, радионица и предавања. Поред основне научно-истраживачке делатности – организоване у виду пројектних циклуса – Институт има развијену издавачку делатност.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Контакт:

Ивана Маџаревић

ivana.madzarevic@vikimedija.org

Извори

Share Button

Викимедија Србије објављује конкурс за Менаџера образовног програма

“Замислите свет у коме свака особа има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо.“

Wikimedia-Serbia

 

 

ВИКИМЕДИЈА СРБИЈЕ

објављује конкурс за радно место

Менаџер образовног програма

(Education program manager)


Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног знања на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи треба да имају једнак приступ знању и образовању. У циљу проширења активности Викимедије Србије и њене даље професионализације тражимо способног и мотивисаног кандидата за позицију:

Радно место: Менаџер образовног програма (пуно радно време)

Опис задужења:

Менаџер образовног програма осмишљава концепт и реализује образовни програм Викимедије Србије, сарађује са представницима културно-образовних институција, промовише рад образовних и других пројеката Викимедије Србије који укључују повећање корпуса слободног знања.

Кључне активности:

 • Креирање планова и рад на унапређењу организације и реализације образовних пројеката као и привлачење, обука и мотивисање нових волонтера за рад на овом и другим пројектима Викимедије Србије,
 • Одржавање радионица уређивања Википедије и других сродних вики пројеката Викимедије Србије у културно-образовним институцијама (факултетима, гимназијама, библиотекама, музејима…),
 • Помоћ приликом реализације акредитованог семинара Викимедије Србије стручног усавршавања наставника у примени онлајн вики енциклопедије у процесу наставе,
 • Праћење рада учесника/ца на радионицама, комуникација са њима и помоћ приликом евалуације њиховог рада,
 • Остваривање сарадње са новим партнерима на пољу образовних пројеката,
 • Координација рада волонтера и контакт са Вики амбасадорима,
 • Осмишљавање метрика и евалуација успешности појединачних пројеката,
 • Контакт са вођама едукативних пројеката у другим огранцима и Задужбином Викимедије, учествовање у редовним састанцима и на конференцијама,
 • Писање извештаја о пројектима,
 • Рад на медијским и другим промотивним активностима образовних пројеката Викимедије Србије,
 • Учешће у промоцији и реализацији других пројеката Викимедије Србије.

Услови:

 • Виша или висока (пожељно) стручна спрема
 • Обавезно знање енглеског језика
 • Обавезно познавање рада на рачунару и алата за канцеларијско пословање
 • Добре организационе способности
 • Способност рада у малом тиму
 • Комуникативност
 • Могућност рада са флексибилним радним временом
 • Кандидати упознати са пројектима заједнице Викимедије и концептом слободног садржаја имаће предност
 • Кандидати са искуством у раду са волонтерима или у невладином сектору имаће предност

Нудимо:

Динамичан и изазован посао, рад са младим људима, флексибилно радно време, сарадњу са истакнутим образовним и институцијама културе, невладиним организацијама, честа путовања и контакт са заједницом Викимедије на глобалном нивоу, прилику за лична и професионална усавршавања кроз учешће у конференцијама и семинарима и многобројне контакте.

Потребна документа:

 • Биографија
 • Копија дипломе
 • Препоруке од ранијих послодаваца, уколико их кандидат поседује

 

Пријаве је потребно доставити до 17.12.2014. године на и-мејл: posao@vikimedija.org.

 

Извори

 

Share Button