Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za октобар 2014. godine

Викимедија Србије објављује конкурс за Википедијанца у резиденцији

Викимедија Србије у оквиру пројекта Wikipedian in residence позива све заинтересоване да се пријаве за позицију Википедијанца у резиденцији.

Википедијанац у резиденцији ће током новембра 2014. вршити праксу у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић” и за свој рад у области дигитализације и обучавања библиотекара за уређивање Википедије на српском језику бити новчано награђен од стране Викимедије Србије. Позив је отворен за све Википедијанце, Викимедијанце али и за све оне који то нису а имају жељу да стекну позитивно искуство и лично напредују.

Ради се о врло изазовном подухвату које Викимедија Србије реализује први пут у оквиру ГЛАМ пројекта. Циљ овог пројекта јесте успостављање добре, двосмерне сарадње између Викимедије Србије и културних институција (галерија, библиотека, архива, музеја и сл.).

Википедијанац у резиденцији:

 • посредује између Викимедије Србије и Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић”
 • промовише идеју Викимедије међу запосленима библиотеке
 • ради са запосленима и помаже им у бољем разумевању Викимедијиних пројеката
 • организује и држи радионице уређивања Википедије једном недељно
 • врши дигитализацију
 • поставља дигитализован материјал на Викимедијину оставу, Викиизворник или сл.

Вашу пријаву за Википедијанца у резиденцији доставите до 31. октобра 2014. на и-маил адресу kancelarija@vikimedija.org

Контакт особа:

Ивана Маџаревић
ivana.madzarevic@vikimedija.org

060 7454 773

Share Button

Изложба „Вики воли споменике 2014.“ у Београду

Већ трећу годину за редом, фото ентузијасти из Србије и ове године учествовали су у највећем светском фото­ конкурсу „Вики воли споменике” (“Wiki Loves Monuments“). Овај конкурс, као и претходних година у нашој земљи организовала је невладина организација Викимедија Србије, званични огранак светске Задужбине Викимедије, чији су циљеви промоција и подршка стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику, искључиво на непрофитан начин.

Током месеца септембра, истовремено када и хиљаде волонтера – учесника конкурса из 37 земаља света, учесници из Србије, своје ауторске фотографије домаћих историјских локација, споменика и објеката културног наслеђа, слали су под Creative Commons слободном лиценцом на Викимедијину мултимедијалну оставу која представља слободан репозиторијум са више од 22 милиона мултимедијалних датотека који се користе у највећој слободној енциклопедији – Википедији. Поред тога што је занимљив, пројекат “Вики воли споменике” омогућава да се културно наслеђе очува за будуће генерације и да се документују историјске знаменитости наше земље. Фотографије прикупљене овим конкурсом могу постати важан историјски извор који се може слободно користити.

Стручни жири у коме су били Љубиша Тешић, председник секције уметничке фотографије УЛУПУДУС­а, Бранислав Стругар, мајстор фотографије фото савеза Југославије, члан УЛУПУДУС­а и Дејан Вукићевић, фотограф у Заводу за заштиту природе Србије, одабрао је двадесет најбољих ауторских фотографија, од којих се првих десет пласирало у даљи круг глобалног конкурса на ком ће такмичити са финалистима осталих светских земаља учесница. На изложби победничких фотографија која ће бити отворена 25. октобра у Београду од 18 часова, у сарадњи са Центром за промоцију науке, у изложбеном простору у Кнез Михајловој улици бр.5 (бивша Робна кућа Београд) званично ће бити проглашени добитници прва три места и додељене награде.

Извршни директор Викимедија Србије, Иван Никчевић, поводом завршетка конкурса изјавио је: „Фото ентузијасти из Србије су и ове године дали изузетан допринос такмичењу„Вики воли споменике” са 2643 фотографије, на којима су и оне домаћој јавности мање познате локације и споменици, чиме је богато културно и историјско наслеђе Србије још више приближено свету.”

Најбољи податак који говори о значају и величини овог такмичења јесте да је на конкурс на светском нивоу, кумулативно са такмичењима претходних година пристигло преко милион фотографија.

Контакт:

Ивана Маџаревић

ivana.madzarevic@vikimedija.org

rs.wikimedia.org

wlm.rs

 

Извори

 

 

Share Button

Уређивачки маратон у Музеју примењене уметности

Београд, 14.октобар 2014.

Музеј примењене уметности у сарадњи са Europeana Fashion и Викимедијом Србије организује презентацију и радионицу:

Модни уређивачки маратон

Edit-a-thon Belgrade

Субота, 18.октобар 2014, 11–18 сати

Музеј примењене уметности

Вука Караџића 18, Београд

Музеј примењене уметности, Београд је један од 22 партнера из 12 европских земаља које заједнички реализују трогодишњи пројекат финансиран од стране Европске комисије под називом Europeana Fashion. Овај пројекат ће до марта 2015. године учинити доступним на порталу www.europeanafashion.eu преко 700.000 предмета из водећих европских јавних и приватних музеја, архива и збирки. Током трајања пројекта, у земљама учесницама организује се низ уређивачких маратона у сарадњи са националним огранцима Викимедије, током којих учесници пишу јединице из области националне моде за највећу онлајн енциколопедију – Википедију. У сарадњи са Викимедијом Србије, Музеј организује Модни уређивачки маратон (Edit-a-thon), у суботу 18.10.2014. године, на коме ће стручњаци, као и студенти из области моде и модног дизајна припремити, по сопственом избору и интерсовању, јединице о историји или савременом тренутку српске моде. Поред кустоса Музеја примењене уметности, у догађају ће узети учешће и пријатељи Музеја међу којима су модни дизајнери Ашок Мурти и Валентина Обрадовић и уредница тема магазина Elle Јелена Каракаш. Уређивачки маратон ће бити организован у Музеју од 11 до 18 сати и модериран од стране инструктора Викимедије Србије. Замишљен је као део ГЛАМ пројекта Викимедије Србије а више о уређивачком маратону можете прочитати овде. Учесници ће користити сопствене лаптопове и WiFi конекције Музеја. Након завршетка програма, учесницима ће бити додељени сертификати о учешћу.

Медијски пријатељи: Портал Агитпоп; Блог Музеји раде.

Упутство за учеснике:

Тема: Мода у Србији У тексту се могу обрадити следеће подтеме:

 • Историја српске моде;
 • Савремена модна сцена;
 • Биографија креатора;
 • Институције које се баве модом;
 • Модне манифестације;

Текстови се пишу на српском језику, ћирилицом или латиницом (уколико је чланак започет једним писмом, тако треба да се заврши; није од значаја којим писмом се почиње нов чланак).

Прилози који се стављају уз текст (фотографије, илустрације) морају поседовати документ о ауторским правима, осим уколико аутор текста није и сам аутор фотографије или илустрације. Уколико се користе онлајн извори за мултимедијалне фајлове, треба посетити сајт Викимедијине Оставе.

Текст на Википедији може имати једног или више аутора. Аутори нису потписани на крају текста, али се сваки њихов допринос може видети на страници историје чланка.

Референце – обавезно је навести списак коришћене литературе, сајтова или научног рада. Учесници су у обавези да понесу лаптоп (сваки учесник посебно).

Припремљени текстови се могу донети на радионицу.

Програм је конципран тако да се у првом делу учесници упознају и информишу о раду тима Викимедије Србије, док се у другом делу баве постављањем и уређивањем припремљеног текста.

Додатне информације на: kancelarija@vikimedija.rs

Извори

Share Button

Викимедија Србије организује такмичење у писању чланака о женским темама

Викимедија Србије на Википедији на српском језику организује такмичење у писању нових чланака/допуњавању постојећих о женским темама.

Такмичење ће почети 17. октобра у 00:00 и трајаће до 17. новембра у 23:59. Дан почетка такмичења је симболично одређен да буде у недељи када се широм света обележава Дан Ејде Лавлејс и достигнућа жена у науци, технологији, инжењерству и математици (STEM – Science, Technology, Engineering and Maths). Такмичари и такмичарке имају слободу у избору тема чланака о којима ће писати. У обзир ће бити узете:

Сви чланци треба да буду написани у складу са политикама и смерницама Википедије, што између осталог подразумева коришћење енциклопедијског стила писања и навођење извора. Током трајања такмичења или након завршетка истог сви такмичари и такмичарке прилажу списак чланака које су написали.

Чланице жирија прегледаће све чланке и бодовати сваки понаособ бодовима од 1 до 10. Чланци за које се утврди да нису тема такмичења биће изузети из оцењивања. Победник или победница такмичења биће корисник или корисница који сакупи највише бодова.

Жири ће чинити три Википедијанке из Викимедије Србије које не могу учествовати у такмичењу. Жири доноси коначну одлуку о победнику или победници. Сви регистровани корисници и кориснице могу да учествују у такмичењу, а за прва три места су обезбеђене награде које ће бити накнадно објављене.

Учествујте и ви у побољшању видљивости жена на Википедији на српском језику!

Сви заинтересовани се могу пријавити на овом линку.

За сва додатна питања у вези са одабиром теме, референцама и сл, слободно пишите на мејл sanja.pavlovic@vikimedija.org.

Ауторка: Сања Павловић

Share Button

Завршна изложба „Вики воли Земљу“ у Панчеву

Београд, 6. октобар 2014.

Завршна изложба „Вики воли Земљу“ ће се отворити у галерији Градске библиотеке у Панчеву, 7. октобра у 18 часова. „Вики воли Земљу“ је фото конкурс који је од 15. јуна до 15. јула сакупио око 900 фотографија. Чланови жирија Горан Секулић, Милорад Кличковић и Дејан Вукићевић из Завода за заштиту природе Србије одабрали су 20 фотографија, од којих су три заузеле прво, друго и треће место и освојиле вредне награде. Након три успешне изложбе иза себе, организоване у Београду, Нишу и Краљеву, Викимедија наставља да промовише слободно знање и подиже свест о значају доступности слободног садржаја на интернету.

Изложба се отвара 7. октобра у 18 часова и трајаће пет дана.

Викимедија Србије успешно завршава пројекат „Вики воли Земљу“. Још једном ће окупити љубитеље фотографија и слободне културе. Такмичење је трајало месец дана а инспирисано је фото конкурсом сличног концепта „Вики воли Споменике“, који је организован по трећи пут и сакупио више од 2500 фотографија непокретних културних добара. Од 15. јуна до 15. јула прикупљено је близу 900 фотографија које је послало 40 учесника.

Вики Воли Земљу је глобално фото такмичење које се ове године по први пут организовало у Србији. Циљ конкурса је подстицање учесника да својим доприносом обогате мултимедијалну базу природних добара Србије, којих у нашој земљи има преко 450 заведених. Све фотографије се објављују на Викимедијиној мултимедијалној остави (Wikimedia Commons) и доступне су под Creative Commons лиценцом. Такмичење је организовала Викимедија Србије у сарадњи са Заводом за заштиту природе.

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, чији су циљеви промоција и подржавање стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Фотографије са досадашњих изложби можете погледати овде.

Контакт:

Ивана Маџаревић

060/74-54-773

Викимедија Србије

rs.wikimedia.org

kancelarija@vikimedija.org

Извори

Share Button