Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za јун 2014. godine

Побољшана Википедијина апликација од сада доступна на Андроиду

Главна страница енглеске Википедије на новој Андроид апликацији.

Главна страница енглеске Википедије на новој Андроид апликацији.

Ако волите Википедију и имате Андроид телефон, имамо изненађење за Вас! Пре неколико дана смо објавили модернију Википедијину апликацију за Андроид, која је доступна у Гугл плеј (Google Play) продавници.

Наша апликација је обновљена из темеља, што је чини најбржим начином за уживањем у Википедији на телефону. У првом плану, усредсредили смо се на омогућавање бољег доживљаја приликом прегледања и читања. Било да сте у потрази за одређеном чињеницом или желите да проведете цео дан у проучавању једне теме, наше опције Потрага и Преглед садржаја довешће Вас до потребне информације, брзо и лако. Апликација такође нуди могућност уређивања чланака, тако да можете помоћи у побољшању Википедије за милијарду читалаца широм света.

Које карактеристике су укључене?

  • Брзина – Наш нова апликација Вам омогућава да прегледате и уређујете Википедију брже него икада раније.
  • Уређивање – Можете да уређујете Википедију уз ову апликацију. Пријављени или не, хвала Вам за све ваше доприносе.
  • Недавне странице – Пружамо вам историју читања, тако да можете да прикачите онолико веза колико желите, без бојазни да ће се изгубити.
  • Сачуване странице – Можете да сачувате изабране странице за читање ван мреже и прегледате их чак и када немате интернет конекцију.
  • Дељење – Користите своје друштвене мреже да бисте поделили целокупно људско знање са својим пријатељима.
  • Језичка подршка – Апликација вам омогућава лако пребацивање Википедијиних чланака на било који језик.
  • Википедија Зеро – Удружили смо се са мобилним оператерима широм света ради обезбеђивања бесплатног коришћења Википедије мобилним корисницима у многим областима у развоју.

Ускоро

  • Ноћни режим – Примили смо велики број повратних информација од бета корисника; Једна од особина коју људи практикују је читање Википедије у тамнијим окружењима. Обрнута шема боја које нуди ноћни режим ће читање учинити много лакшим.
  • Дискусије – Странице за разговор су важан део Википедије, како за нове кориснике, тако и искусне уреднике. Увешћемо их у апликацију.

Ово издање је само почетак! Још увек радимо напорно на стварању нових функција да бисмо апликацију учинили најбољим средством за читање и уређивање Википедије. Било да сте дугогодишњи корисник Википедије на Андроиду или је ова апликација потпуно нова за Вас, испробајте је и јавите нам шта мислите. Ово је само први корак; надамо се да ће ова апликација расти са нама, и радује нас што ће нам наша заједница помоћи у њеном развоју.

Помозите нам да побољшамо ову апликацију слањем поруке на нашу мејлинг листу, mobile-android-wikipedia@wikimedia.org или оставите коментар на овој страници.

Хвала!

Ден Гери

Сарадник продукционог менаџера, Мобилне апликације

Извори

Share Button

Позив за подношење пројеката за 2015. годину

VMRS LogoВикимедија Србије отвара конкурс за прикупљање пројектних предлога и пројеката који ће се наћи у годишњем плану активности за 2015. годину.

Од данас па све до 25. августа 2014. године можете поднети ваше предлоге и пројекте. Потребно је да попуњени формулар пошаљете на kancelarija@vikimedija.org  или доставите у канцеларију Викимедије Србије у унапред заказаном термину. Сви пројекти треба да буду у складу са Стратегијом Викимедије Србије и Стратегијом Викимедијине Задужбине, али и са Статутом удружења. Период реализације пројеката је календарска 2015. година.

Подносиоци могу затражити бесповратна финансијска средства за реализацију пројекта. Управни одбор препоручује да затражена средства не буду већа од 5.000,00 евра по пројекту. Чланови Управног одбора охрабрују подносиоце да за пројекте веће вредности конкуришу и код других фондова и потенцијалних партнера. Подносиоци могу да поднесу више од једног предлога.

Управни одбор ће разматрати сваки поднесак понаособ, након чега ће сви бити обавештени о резултатима конкурса. Сви пристигли предлози биће сврстани у три групе: 1)  прихваћено; 2) одбијено; и 3) враћено на дораду. Предлози који буду враћени на дораду биће поново прегледани, након чега ће Управни одбор објавити списак свих прихваћених пројеката најкасније до 15. септембра.

Изабрани пројекти наћи ће се у Плану активности за 2015. годину, са којим ће Викимедија Србије конкурисати код фондова Викимедијине Задужбине. Резултати конкурса биће објављени најкасније до 10. децембра, након чега ће предлагачи бити обавештени о даљим корацима ка реализацији пројекта.

 

Образац за пројекте можете преузети ОВДЕ (.pdf верзија). Уколико вам је потребна помоћ за преузимање или попуњавање обрасца, слободно се обратите Канцеларији на kancelarija@vikimedija.org или Управном одбору на uo@vikimedija.org.

Сва додатна питања можете поставити на kancelarija@vikimedija.org

 

Share Button

Уређивачки маратон „Први светски рат: 100 година после“

У оквиру свог пројекта „Први светски рат: 100 година после“, Викимедија Србије, у сарадњи са Народном библиотеком Србије, вас позива на уређивачки маратон који ће се одржати у суботу, 28. јуна 2014. од 11:00 до 15:00 часова у просторијама Народне библиотеке.

Искористите јединствену прилику да на лицу места слободно користите литературу Народне библиотеке како бисте, заједно са осталим Википедијанцима и Википедијанкама, уређивали чланке на тему Првог светског рата.

Својим доприносом обогаћујете историјске теме и учествујете у очувању знања на највећој енциклопедији на српском језику – Википедији.

Пројекат  „Први светски рат: 100 година после“ је наставак прошлогодишњег пројекта „Први светски рат: 99 година после“ који реализују Викимедија Србије, а оба за циљ имају организовање уређивачких маратона са тематиком Првог светског рата, како би се чланци на ту тему проширили, како квалитативно, тако и квантитативно.

Сарадња са Народном библиотеком Србије пружа јединствену прилику да заједно радимо на прикупљању и умножавању слободног знања на српском језику – прикључи се и ти!

Више о догађају можеш видети и на Википедијиној страници: Википедија уживо.

 

Share Button

Промоција првог слободног онлајн арапско-српског речника

Викимедија Србије у сарадњи са студентима Филолошког факултета, од 2013. године успешно развија први слободни онлајн арапско-српски речник.

Радионица чланова пројекта „1001 арапска реч“

Циљеви пројекта под називом „1001 арапска реч“ јесу развијање речника који свако може да користи у свом учењу и информисању, повећање бројности и квалитета фонда арапских речи на Викиречнику на српском језику и јачање и проширење заједнице заинтересоване за арапски језик. Овим пројектом студентима је омогућено интерактивно учење арапског језика кроз развијање онлајн речника на Викиречнику.

Ове године пројекат „1001 арапска реч“ је успешно завршен али се због великог интересовања рад на истом планира и убудуће. Поводом овога организује се промоција речника која ће се одржати 19. јуна у Клубу у Дому омладине Београда од 18 часова.

Чланови тима у канцеларији Викимедије Србије

“Речници су неопходна средства како за учење тако и за обнављање наученог. Предност Викиречника је у томе што се исто као и језик стално може мењати, допуњавати и тако повећавати квалитет и квантитет фонда речи. Викимедија Србије има веома позитивна искуства у раду са образовним институцијама, како са студентима тако и са професорима. Планирамо да наставимо рад на речнику али и да проширимо сарадњу на друге катедре.” – поручују из канцеларије Викимедије Србије.

Викимедија Србије Вас позива да својим присуством допринесете овом догађају и помогнете остварењу заједничких циљева.

Ивана Маџаревић, менаџер пројеката и заједнице Викимедије Србије

Share Button

Студенти са Википедијиног едукативног програма настављају са уређивањем арапских чланака дуго након што је њихов пројекат завршен

Википедијин едукативни програм у арапском свету (ВЕП) је започео нашим пилот-пројектом у Каиру у пролеће 2012, а од тада се одржавао

Обука у Каиру, октобар 2013.

сваке године. Почели смо са 54 студента и 7 професора, са идејом да студенти треба да уређују Википедију у склопу свог градива. (Идеја је потекла од Иницијативе јавне политике – у чијем испробавању сам учествовао као студент Универзитета Џорџтаун.) До данас, студенти у Египту, Алжиру и Јордану су додали скоро 30 милиона бајтова садржаја на арапској Википедији.

Почевши од првог семестра у Египту, програм је био успешан. Студенти уредници су додали велику количину садржаја на арапској Википедији. Били смо поносни тиме што је велика већина студената женског пола (више од 80% у Египту), а једна од наших ученица је чак постала администратор. На крају смо приметили нешто занимљиво – многи од студената су наставили са ангажовањем. С обзиром на то да је наш програм не стреми првенствено ка стварању нових уредника, то је нешто чему претходно нисмо придавали велику пажњу. Открили смо да када наши студенти уређују током семестра , они чине значајан проценат активних уредника (више од пет измена месечно) и од врло активних уредника (преко 100 измена месечно).

Раније смо бележили мале успехе у задржавању на нивоу програма. Неки од наших ученика су учествовали на програму у више семестара. (Када сам ја био студент, на пример, имао сам три различита предмета са Википедијиним компонентама). Такође имамо студенте који су на водећим местима и постају Википедијини амбасадори, помажући покретање програма на својим кампусима.

Дакле, на крају је дошло време да се анализирају бројеви. Осврнули смо се на прва три семестра и одлучили да видимо ко је још увек уређивао Википедију. Осврћући се на фебруар 2014. (последњи месец из кога имамо сумиране статистике у време објаве овог чланка), од 464 важећих корисничких имена која имамо у записнику студената који су почели да уређују Википедију као део Википедијиног едукативног програма у арапском свету, 27 и даље уређују месецима, па чак и годинама касније. То је скоро 6%; много већи проценат од стопе задржавања учесника образовних програма на енглеској Википедији.

Гледајући целу заједицу Википедије на арапском језику, укупан број свих уредника у фебруару 2014. године је био 12.422 . Од тога, 661 су били активни уредници (W:AE на графикону испод), а 122 њих су били веома активни уредници (W:VAE на графикону испод).

Задржавање активних и веома активних уредника

Током фебруара, WEP alumni су чинили 3,6% активних уредника и 8,2% веома активних уредника на арапској Википедији. За програм који се фокусира на повећању садржаја, а не уредника, ови бројеви су дефинитивно занимљиви и биће веома значајни за будућност.
Док наш циљ пројекта остаје фокусиран на квалитет садржаја, а не на уреднике, лепо је видети да имамо утицај на раст арапске Википедије. Без обзира шта је прави разлог тога, задовољавајуће је видети значајан утицај који је програм до сада имао – иако се ми надамо још већем утицају који тек треба да се примети.
Алати као што су ВикиМетрике омогућавају прикупљање овог типа података о корисницима. (Можете да научите основе ВикиМетрике уз помоћ овог онлајн упутства!)

Извори

Share Button