Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za април 2014. godine

Викимедија Русије укључује музику пројекту Википедијино гласовно представљање

Недавно, Викимедија Русије (огранак Викимедија РУ) је успешно покренула руску верзију пројекта „Википедијино гласовно представљање“ и проширила га да обухвати и пројекат „ВикиМузика“. Сада обухвата не само гласове славних личности, већ и слободну музику – која пре тога није била заступљена у било ком Викимедијином пројекту.

Како се то десило?

Скорашње покретање пројекта „Википедијино гласовно представљање“ је добило велико медијско покровитељство руске и европске штампе. Док је тема још увек била актуелна, председници Викимедије РУ су се договорили са главним уредником радио станице „Московски Ехо“, Алексејем Венедиктовим, да се започне сличан удружени пројекат у Русији – „ВикиГласови“.

Треба напоменути да Московски Ехо има највећу слушаност међу московским радио станицама и емитовање у више од 40 градова у Русији, САД и балтичким државама. Има највећи индекс цитираних научних чланака међу свим руским медијима, чак превазилазећи и ТВ канале. Стога, веома смо срећни због почетка сарадње са таквим партнером. Судећи по договору, Ехо ће радити следеће:

• прикупљаће кратке неутралне приче својих гостију о себи без пропаганде, рекламирања или личних напада тако да би се убудуће могле користити на Википедији,

• претражиће своје архиве (које датирају од 1990.) и доставиће интересантне узорке,

• пружиће записе о гостима који су посећивали студио, али ће питати и спољашње сараднике да направе евиденцију тог типа,

• објављиваће фотографије својих гостију под слободном лиценцом.
Московски Ехо је пристао не само да пружи те материјале, већ је и одрадио доста поједностављивања овог процеса: сви записи су постављени на њихов званични сајт заједно са подацима о особи и директном изјавом CC-BY-SA лиценце за записе. Дневник записа је припремљен у XML формату и нови записи се аутоматски постављају на Викимедијину оставу у бесплатном OGG формату путем ботова. У овом тренутку постављено је око 40 записа: сада имамо записе немачке канцеларке Ангеле Меркел (са преводиоцем), вође Совјетског Савеза, Михаила Горбачова, новинара Владимира Познера и многих других познатих личности.

Срећом, то нису једине добре вести које имамо. Док смо најављивали почетак пројекта ВикиГласови, Руска државна Архива тонских снимака је чула за нас. Архива је основана 1932., и у овом тренутку поседује више од 240,000 записа. Многи каталози нису доступни на интернету, и многи записи нису дигитализовани, али је Архива спремна да пребаци неопходне записе у дигитални формат и донира их.
Из овог разлога Викимедија Русије подстиче локалну заједницу да шаље захтеве. Послаћемо ове захтеве Архиви да бисмо прикупили жељене записе. Овог тренутка је око 15 пробних записа постављено на оставу, на пример снимак „Таласи Дунава“, снимак „Песма боема“ из опере „Кармен“, снимак „Изгубљени акорди“, говор руског револуционара Анатолија Луначарског, и многи други.
Државни фонд нас је контактирао на сопствену иницијативу пре икаквих распитивања са наше стране – доказ да медијско покровитељство наших нових пројеката (као што је ВикиГласови) не само обавештава наше кориснике и уреднике, већ ствара и нове идеје привлачењем нових партнера.

Викимедија РУ се захваљује својим садашњим партнерима и унапред се радује и другим организацијама спремним да промовишу слободно знање!

Извори

Са блoга Викимедијине задужбине: „Wikimedia RU expands Wikipedia Voice intro project to include music“, аутор Линар Калитов, Викимедија Русије. Превод: Небојша Петровић, лектура: Ивана Маџаревић.

Напомена о ауторским правима: Wikimusic Treble Clef.svg од аутора Empoor, под CC-by-sa-3.0 са Викимедијине оставе. 

Share Button

ГЛАМурозна романтика

QR кодови у Хуан Миро Фондацији, 2011. година.

QR кодови у Хуан Миро Фондацији, 2011. година.

Једна од најплоднијих сарадњи између заједнице Википедијанаца који говоре каталонским језиком и ГЛАМ институција (галерија, библиотека, архива и музеја) одвија се у фондацији Хуан Миро у Барселони.  Хајде да завиримо у ову малу љубавну причу о ГЛАМвики пионирима.

Први састанак десио се у септембру 2011. године, када је Фондација припремала изложбу ,,JoanMiró andtheScaleofEvasion“ користећи QRпедију да понуди посетиоцима QR кодове који воде ка чланцима на Википедији. Волонтери ВикиГЛАМ-а су организовали Викимаратон, након којег је следила кампања превођења, све то да би се обезбедило превођење комплетних текстова на неколико језика за седамнаест најзначајнијих експоната на изложби. Учешће у овом првом пројекту састојало се углавном од основних уредника који су радили на почетних седамнаест чланака и створили више од педесет нових. Сви ови текстови, првобитно написани на каталонском језику, завршени су са низом од два до педесет превода. Њихов напор резултирао је са више од 12.000 скенирања QR кодова током трајања изложбе.

То је био почетак великог пријатељства; ГЛАМвики експеримент доказао да заједница мотивисаних волонтера и добра сарадња са установом која је отворена за сарадњу могу заједно донети добре резултате. Међутим , после овог првог заједничког искуства, волонтери и институција су наставили свако својим путем.

Миро уређивачки маратон, 2013. година.

Миро уређивачки маратон, 2013. година.

Следећи састанак десио се две године касније, током 2013. године.  Еспаи 13, простор у оквиру Хуан Миро Фондације, посвећен излагању радова младих и нових уметника, слави 35 година постојања. Волонтери Википедије и институција су претпоставили да је то добра прилика да поново склопе сарадњу. Заједно су покренули други викимаратон, најдужи до сада организован у Каталонији, у трајању од 35 сати, који је остао упамћен по случајном стварању 400.000. чланка Википедије на каталонском језику током овог догађаја.

Овог пута, главни уређивачи Википедије помешали су се са великом групом нових корисника који су дошли са универзитета и ликовне уметничке сцене. Они су створили 121 чланак (на каталонском, шпанском, енглеском, па чак и француском језику) о уметницима и комесарима који су имали везе са Еспаи 13 током његове тридесет пет година старе историје. Романса између Википедије и Фондације Хуан Миро чврсто је закорачила унапред. Имена википедијанаца била су наведена у одељку заслужних за изложбу, а окачена је и плакета у главној просторији у част викимаратона који је на Википедији створио чланке о свим заслужним уметницима.

Волонтери и Фондација су се удружили и одлучили да озваниче своју везу крајем 2013. године. Да би се дефинисао акциони план, прва акција била је ревизија садржаја везаних за Хуана Мироа на Викимедијиним пројектима. Овај план је резултирао ангажовањем Википедијанца стажисте који је радио у Фондацији у периоду од осам недеља. За популаризацију Хуана Мироа и његових дела на Википедији на различитим језицима, овај уредник је посветио већину времена на пројекту развијању материјала креираног од стране институције у публикације под слободном лиценцом.

Ова ГЛАМвики сарадња ће свој врхунац доживети у суботу, 10. маја, уз организацију Хуан Миро глобалног изазова. Овај догађај се састоји од десеточасовне глобалне трке (8:00 – 18:00 GMT) да створи и прошири десет изабраних чланака везаних за Мироа. Овај изазов је инспирисан Изазовом каталонске културе, друге онлајн активности доступне писцима на било ком језику. Волонтери у Барселони могу присуствовати локалном викимаратону у Фондацији Хуан Миро, где ће бити позвани на туру са водичем кроз њихово складиште – архив и да заједно уређују. Избор материјала ће бити на располагању локалним учесницима који ће такође добити мали поклон поред захвалности Фондације.

Будите део ове акције ширења свега што знамо о Хуану и његовим делима . Придружите се овој викиГЛАМ љубавној причи.

Извори

Са блога Викимедијине Задужбине: ,,A GLAMorous romance“; Аутор: Естер Соле, Википедијанка стажиста при Фондацији Хуан Миро; Превод: Мирослав Лоци; Лектура и коректура: Миле Киш.

Share Button