Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Arhiva za фебруар 2014. godine

Обележавање 11. рођендана Википедије на српском језику

Википедија на српском језику је у суботу, 15. фебруара прославила 11 година постојања, у организацији Викимедије Србије.

Рад током свих ових година резултирао је са 242.938 написаних чланака и 136.488 регистрованих корисника. Ово је уједно и највећа енциклопедија написана на нашем језику. Овaj податак, као и одлука стручног жирија „Веб феста“ да Википедију на српском језику прогласи за најбољи сајт у области едукације за 2009. годину, сведочи о расту Википедије на српском из дана у дан.

Да би се боље упознали и ширили идеју сакупљања слободног знања за све људе, чланови локалне вики-заједнице су од 15. фебруара 2005. године почели и редовно да се окупљају у Београду и повремено у Новом Саду. Састанци су се у почетку одржавали по ресторанима и парковима, затим у Дому омладине, а од 2012. је отворена и канцеларија Викимедије Србије, која им је доступна за окупљања.

11. рођендан Википедије на српском језику

11. рођендан Википедије на српском језику

Прослава је одржана у канцеларији Викимедије Србије и њој су присуствовали чланови Управног одбора, запослени, волонтери али и новинари, асистенти из образовних установа као и потенцијални чланови удружења. Обележавање рођендана је прилика да се окупе људи сличних интересовања и размењују идеје и мишљења. Овом приликом размењивала су се искуства и они који нису упознати са радом Викимедије, могли су чути од чланова удружења на чему је Википедија на српском језику радила протеклих година, како се развијала и који су планови за будућност.

Подаци који потврђују важност ове енциклопедије јесу и ти да се издање Википедије на српском језику се 2007. и 2008. године нашло на списку 50 најбољих интернет страница на српском језику у избору часописа PC-Press. Сајт има 17 милиона прегледа на месечном нивоу и пети је по посећености у Србији. Подстакнути овим достигнућима, српски Википедијанци ће наставити традицију обележавања рођендана уз стални ентузијазам да оправдају досадашње успехе и учине их још бољим.

Аутор: Ивана Маџаревић

Извори

  • Напомена о ауторским правима: „11th birthday of Serbian Wikipedia 010.JPG“ од аутора Зорана Ранђеловића под cc-by-sa-3.0, преузета са Викимедијине мултимедијалне оставе, „Wikipedia-logo-v2-sr.svg“ од Задужбине Викимедије, преузет са Викимедијине мултимедијалне оставе.
  • Википедија на српском језику

 

Share Button

Википедијанац Игор Костенко погинуо на Тргу Независности у Кијеву

Дана 20. фебруара 2014. године током протеста у Кијеву, погинуо је Игор Костенко, активни члан Википедије на украјинском, новинар и студент географије, 

Игор Костенко

Игор Костенко

Игор је рођен 31. децембра 1991. године у селу Зубрет, у Тернопиљу. По завршетку средње школе, студирао је на Универзитету Иван Франко у Лавову, где је похађао пету годину на одсеку за географију. Поред студија, радио је као новинар у часопису „Спортске анализе”.

Игор је био активан члан Википедије на украјинском, са корисничким именом Ig2000. Први пут се регистровао 23. јула 2011. и истог месеца је започео своје прве чланке.  За само две и по године, написао је преко 280 чланака и извршио 1600 преправки. С обзиром на његов широк спектар интересовања чланци су били разноврсни. Писао је о спортским темама, географији, економији али и историји украјинске војске. Његов чланак о украјинским и совјетским јединицама (Незаможник) у првој половини двадесетог века је признат по квалитету од стране заједнице. Такође је доприносио Викивестима, додајући спортске догађаје.

Игор је био активан и у промоцији Википедије на украјинском на друштвеним мрежама, преко којих је долазио до нових сарадника. Као администратор фејсбук странице Википедије на украјинском редовно је објављивао занимљиве информације из света Википедије.

У августу 2013. је предложио пројекат Wiki Flashmob позивајући велику групу Украјинаца да учествују у дану писања чланака на Википедији. Wiki Flashmob је планиран за 20. јануар 2014. као симболичан датум десетог рођендана Википедије на украјинском, али је због трагичних догађаја у земљи овај пројекат отказан. Игор је веровао да би овај пројекат био од великог значаја за Википедију и да би резултирао хиљадама нових чланака, али нажалост није доживео остварење такве визије.

У жељи да Украјином владају људи патриотског духа, Игор је 18. фебруара 2014. заједно са осталим студентима из Лавова, отишао у Кијев на протесте. Током протеста 20. фебруара бива погођен са два метка, од којих је један, задобијен у пределу главе, био смртоносан.

Сахрањен је 23. фебруара у свом родном месту. Хиљаде људи, заједно са студентима из Лавова и становницима Тернопиља упутило му је последњи поздрав.

Википедија на украјинском је, у част погинулима, 21. фебруара, одлучила да промени свој лого, додајући црну траку као знак жалости.

Чланови Википедије на украјинском и Викимедије Украјине изјављују своје саучешће породици и пријатељима Игора Костенка. Направљена је и страна на Википедији на којој се може изјавити саучешће.

 

У вечном сећању…

У име Викимедије Украјине:
Микола Козленко, Викимедија Украјине

 

Превела на српски: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Извори

  • Напомена о ауторским правима: „Ihor Kostenko 1 grayscale.jpg“ од аутора Mariia Mudra (Марія Мудра), под CC-BY-SA 3.0 Unported, са Викимедијине мултимедијалне оставе, „Wikipedia-logo-v2-uk-with black mourning ribbon.png“ од Викимедијине Задужбине, под CC-BY-SA 2.0 са Викимедијине мултимедијалне оставе
  • Са блога Викимедијине Задужбине: Wikipedian Ihor Kostenko dies on the Maidan
Share Button