Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Вики-ћошак

Вики-ћошак и Вики воли Земљу на Нишвил џез фестивалу

Трећу годину за редом, посетиоци Нишвил џез фестивала имаће прилику да се упознају са активностима ширења слободног знања које спроводи Викимедије Србије у нашој земљи.  Од 10 – 13. августа на зидинама Нишке тврђаве биће постављена изложба најбољих радова са овогодишњег фото-конкурса Вики воли Земљу, док ће Вики-ћошак бити отворен за све оне који желе да сазнају нешто више о Википедији или о неком другом вики пројекту, као и програмима Викимедије Србије.

 

 

Фото-конкурс Вики воли Земљу и ове године је привукао бројне такмичаре који су желели да допринесу увећању слободног садржаја фотографијама заштићених природних добара. Од преко 1500 фотографија, у јакој конкуренцији, чак две фотографије Нишлије Бранислава Стојковића освојиле су награде (друго и треће место). Тако ће изложба на Нишвилу бити сјајна прилика да награђене радове виде на платнима и суграђани г. Стојковића, али и сви други посетиоци овог интернационалног џез фестивала.

    

Као и прошле године, током три дана трајања фестивала, простор поред Пашиног конака биће резервисан и за Вики-ћошак – место где ће сви заинтересовани моћи да добију одговоре на питања о највећој светској енциклопедији, слободним лиценцама, стварању, умножавању и дељењу слободног садржаја, као и свим другим питањима из вики света.

 

       

 

Изложба Вики воли Земљу и Вики-ћошак на Нишвилу су само део активности које Викимедија Србије спроводи у овом делу земље кроз програме подршке заједници, прикупљања слободног садржаја и доделе грантова. На овај начин пружена је подршка волонтерским пројектима ширења слободног знања, попут пројеката Дивљи вики паркови, Вики Југ, Југоисток кроз објектив, који су допринели увећању садржаја Википедије на српском језику и Викимедијине оставе.

 

Ауторка: Ивана Гусларевић, Викимедија Србије


Фотографије: Ivana Guslarevic, под CC-BY-SA 4.o, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Вики ћошкови у Ноћи истраживача: Истражите Вики свет

У оквиру Ноћи истраживача, која се ове године одвија под слоганом “Истражи, покажи, прикажи, знање покажи”, сви посетиоци ће на више локација моћи да завире и у Вики свет знања. Вики-ћошкови вас очекују у Београду, Нишу, Крагујевцу, Пожаревцу, Пироту и Истраживачкој станици Петница од 17 до 22 часа. Волонтери Викимедије Србије и уредници Википедије на српском језику биће на располагању свима који би да виде како се ствара највећа светска база знања.

viki_stand_beograd_filmstreet_17-06-_2016_02

Вики волотери на Вики-ћошку

Музеј Вука и Досититеја је место резервисано за Вики-ћошак у Београду. Поред представљања Википедије на српском језику, постиоци ће моћи да се упознају и са пројектом “1001 арапска реч”. Ивана Маџаревић, Јована Милошевић, Мирослав Лоци и Марко Адам пружиће вам све информациjе о свим Вики пројектима.

Нишки Вики-ћошак смештен је на Летњој позорници Нишке тврђаве. Тамо вас очекује волонтер Марко Николић. На Ђачком тргу у Крагујевцу ће вам Марија Браловић појаснити све недоумице око стварања Википедије. Пожаревљане ће на Тргу ослобођења угостити Викимедијанац Небојша Ратковић, док вас на платоу испред Галерије Пирота чека Милена Миленковић. Истраживачка станице Петница пето је место за Вики-ћошак и Википедијанаца Милоша Тодоровића.

Дружите се са научницима, али и креирајте вики чланак, и научите како да помогнете да знање слободно мигрира од вас ка остатку света и како да допринесете нечем великом и значајном.

Извори

Сајт Ноћ истраживача

Ауторка: Ивана Гусларевић

Напомена о ауторским правима: Viki štand, Beograd, Filmstreet, 17.06. 2016, 02.jpg, аутора Mickey Mystique, под CC-BY-SA 4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

Вики-ћошак у Ћуприји

Четврти по реду Вики-ћошак, место где на лицу места можете пробати да уређујете Википедију и добити све друге информације о вики пројектима, биће организован у Ћуприји, од 14. до 18. септембра. У оквиру Научног камиона који најављује Ноћ истраживача, волонтери Викимедије Србије вас спремно чекају да вам открију вики свет.

14316069_10208992155673601_160158659_o

Волонтер ВМРС Вукашин Живковић поред Вики-ћошка у Ћуприји

Вики-ћошак представља потенцијалну будућност у сфери едукације, истраживања и знања, јер кроз отворен приступ нуди свима тренутна сазнања о свему. Укључите се и научите како да постанете члан велике заједнице која свакодневно доприноси креирању слободног знања и сакупљању поузданих извора информација који су доступни целом свету.

Након поставке у оквиру Филмстрита, активности код ТЦ Ушће и Нишвил џез фестивалу, наредних дана смо у Ћуприји, где ћемо вам показивати како се уређује Википедија, како се постављају фотографије на Викимедијину оставу, који други вики пројекти постоје… Уколико вам информације из Вики-ћошка не буду довољне, можете се прикључити и радионици уређивања Википедије у Музеју Хореум Марги, која је намењена представницима институција културе.

Обиђите Вики-ћошак и научите како да помогнете да знање слободно мигрира од вас ка остатку света и како да допринесете нечем великом и значајном, што потенцијално може да побољша свет.

Извори

  • Аутори: Владимир Јовановић, Ивана Гусларевић
Share Button

Вики воли Земљу и Вики-ћошак на Нишвил џез фестивалу

Најлепше фотографије природе Србије са великог наградног фото-конкурса Вики воли Земљу”, биће представљене на канвас платнима публици интернационалног џез фестивала Нишвил”, од 11. до 14. августа на Нишкој тврђави. Поред изложбе, током свих дана трајања фестивала, посетиоци ће моћи да се информишу о програмима, пројектима и активностима Викимедије Србије у оквиру инфо-пулта, популарно названог Вики-ћошак”.

Вики воли Земљу на Нишвилу 2015.

Током маја месеца Србија је била део великог међународног такмичења Вики воли Земљу(Wiki Loves Earth). У више од 20 земаља прикупљале су се фотографије заштићених природних добара, под слободном лиценцом, на којима се заснивају сви пројекти Задужбине Викимедија, попут пројекта Википедије – највеће онлајн енциклопедије.

У нашој земљи овај конкурс је одржан трећи пут за редом, у сарадњи са Заводом за заштиту природе Србије и подршком бројних медија. Половином јуна, у Туристичкој организацији Србије, проглашени су победници такмичења, а 20 најбољих радова били су изложени у Београду до 29. јуна.

Сада вас позивамо да погледате фотографије нестварне природе Србије у споју са најфинијом џез музиком и то у једном од најлепших споменика културе  – Нишкој тврђави. Свечано отварање изложбе на Нишвил џез фестивалу заказано је за 11. август у 18 сати, у Барутани Нишке тврђаве.

.

Поред изложбе, током свих дана трајања фестивала биће постављен и инфо-пулт Викимедије Србије, где ће сви посетиоци моћи да добију информације како се ствара највећа енциклопедија у људској историји, шта подразумева слободан садржај, али и којим програмима, пројектима и активностима се могу прикључити и на које све начине се може допринети ширењу слободног знања. На сва питања спремно ће одговарати дугогодишњи уредници Википедије.

Видимо се у Нишу!

 

 

Извори

Share Button

Вики-ћошак у научном камиону од 6. до 10. јула код ТЦ Ушћа

У сусрет седмој ноћи истраживача у Србији, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ са партнерима: Природно математички факултетом из Ниша, Центар за промоцију науке и Завод за заштиту споменика културе из Крагујевца, организује научни камион од 6. до 10. јула код ТЦ Ушћа у Београду. У вожњи научним камионом кроз науку прикључиће се и Викимедија Србије. Ових дана посетиоци ће имати прилику да посете Вики-ћошак, место где ће моћи, уз помоћ искусних Википедијанаца, да се опробају у стварању највеће јужнословенске енциклопедије  – Википедије на српском језику.

logo1

Ноћ истраживача

Научни камион очекује све радознале умове у периоду од 12 до 22 часа, а све у циљу промоције манифестације која ће ове године бити одржана 30. септембра у седам градова Србије. Под слоганом „Истражи, прикажи, знање потражи“ главна тема Ноћи истраживача су миграције а традиционално последњег петка у септембру, истраживачи ће кроз науку и забаву, свој посао, знање и живот приближити младима и још једном објаснити како мењају свет на боље. Научни камион, као путујућа лабораторија и простор за радионице и трибине, кроз изложбе, приче о лету, ронилачка одела и рониоце, рибе и корале, летње непогоде, миграције риба и распростирање биљних врста приказаће само делић онога што се спрема у Београду али и широм Србије за 30. септембар.

Wikipedia-logo-v2-sr

Поред разноврсног програма и бесплатних радионица, овим промо активностима прикључиће се и Вики-ћоше. Сви заинтересовани моћи ће да науче занимљиве чињенице о Википедији, да чују нешто о слободном знању и отвореном приступу, да упознају Википедијанце и да уз њихову помоћ науче да уређују Википедију. За оне највредније обезбеђене су симболичне награде.

Позивају се и сви Википедијанци да посете Вики-ћошак и пренесу своје искуство и знање новајлијама и заинтересованим посетиоцима.

Поред Викимедије Србије, у програму учествују и DAAD, АМФОРА Ронилачки клуб Београд и ReefrooM Акваријум студио.

Пратите нас на Фејсбук догађају.


Извори:

Share Button