Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

ФемВики

Нећу ружу, хоћу чланак

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство за државну управу и локалну самоуправу и Викимедија Србије организују уређивачки маратон поводом Међународног дана жена. Српско-корејски Информатичко приступни центар ће у петак, 8. марта од 9 до 17 часова бити место где ће волонтери писати чланке на Википедији о српским знаменитим женама из области у којима делује Унеско – образовање, наука, култура, уметност, информисање и комуникација.

Уређивачким маратоном Србија се прикључује међународној Унесковој акцији повећања видљивости жена. Циљ догађаја је повезати наслеђе жена које су се избориле за значајно место у историји и учинити их видљивима. Волонтери Викимедије Србије, уредници Википедије и запослени у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања ће током маратона допринети Википедији на српском кроз увећање биографија знаменитих жена. На овај начин се промовишу значајне жене у Унеско областима, које би биле узор будућим генерацијама које ће можда једног дана бити уписане у Википедију. Учеснике маратона ће посетити представници министарства. Истог дана у Паризу одржава се међународни уређивачки маратон на коме ће се заједничким снагама радити на повећању присуства жена на Википедији.

Поред уређивачког маратона, истог дана биће отворена изложба „8. март у Србији, Србија је део света“ у 10 часова у Свечаној сали Скупштине Града Београда, коју партнерски организују Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и кабинет градоначелника Града Београда. На изложби ће бити представљено 20 жена, чије се биографије већ налазе на Википедији, а које су дале допринос у областима у којима делује Унеско – у образовању, науци, култури, уметности, информисању и комуникацијама.

Позивамо све заинтересоване да се прикључе догађају и потврде своје учешће на страни догађаја на Википедији. На страни се такође могу наћи информације о агенди и предложеним темама. Ако нисте из Београда, а желите да учествујете на маратону, можете се пријавити за рефундацију путних трошкова путем мејла kancelarija@vikimedija.org.Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије

Извор: Информације о изложби преузете су од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Напомена о ауторским правима: Wiki-women-logo-transparent (cropped).png, аутор Ibrahim.ID,под CC BY-SA 4.0, са Викимедијине мултимедијалне оставе.

Share Button

У Београду одржан први уређивачки маратон #WikiGap

Први уређивачки маратон WikiGap одржан је у Београду 7. марта, у организацији Шведске амбасаде и Викимедије Србије, у Српско-корејском информатичко приступном центру у оквиру Министарства државне управе и локалне управе. Преко 40 знаменитих жена добило је своје место на Википедији, а уредници су током догађаја имали подршку амбасадора Шведске, господина Јана Лундина, као и министра државне управе и локалне самоуправе, господина Бранка Ружића.

 

WikiGap је пројекат покренут са циљем повећања видљивости знаменитих жена на интернету, а пре свега на Википедији као највећој, слободној онлајн енциклопедији. У питању је глобална кампања иницирана од стране Министарства спољних послова Шведске и Викимедије Шведске. У недељи од 5. до 9. марта у преко 50 земаља света одржавају се уређивачки маратони и сличне акције повећања родне равноправности.

 

Србија је била једна од првих земаља у којој је одржан један овакав догађај са темом Жене – лидерке из сенке, у организацији Шведске амбасаде и Викимедије Србије. Дан уочи Међународног дана жена, уредници и уреднице Википедије окупили су се у Српско-корејском информатичко приступном центру како би писали чланке о женама које су имале утицај кроз историју на нашим просторима или и даље остварују важне резултате у оквиру својих делатности. То су жене из разних области: политике, економије, медицине, уметности…

 

Догађај су отворили Ивана Маџаревић, у име Викимедије Србије, амбасадор Шведске Јан Лундин и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Менаџерка пројеката и заједнице Викимедије Србије захвалила је свима на доласку и подсетила на значај ове иницијативе и генерално присутности жена на Википедији, како у погледу чланака, тако и у погледу уредница.

 

Господин Лундин пожелео је добродошлицу учесницима и осврнуо се на међународну иницијативу коју је покренула Шведска. Истакао је важност жена у друштву и да оваквим догађајима покушавамо да променимо актуелну статистику да је четири пута више садржаја на Википедији о женама него о мушкарцима, као и то да 9 од 10 уредника чине мушкарци.

 

Министар Ружић нагласио је да Србија ради на већем ангажовању жена у државној управи, али и другим сферама. Објаснио је да је Српско-корејски центар покренут управо са намером да се ради на едукацији и организовању оваквих обука и додао да је Википедија прво место на коме тражимо информације, те да је управо због тога на њој треба представити рад припадница нежнијег пола.

 

Након отварања уследила је обука и радионица уређивања Википедије, којој су присуствали студенти и студенткиње са катедре за шведски језик Филолошког факултета у Београду, као и библиотекарке из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”. Неки учесници допринели су маратону онлајн, из других градова Србије. Током овог дана написано је и допуњено 43 чланка на Википедији на српском језику.

 

Успех маратона учесници и гости су прославили у просторијама Српско-корејског информатичко приступног центра на коктелу који су отворили шеф заменика мисије Јоаким Верн и Ивана Маџаревић. Нагласили су значај овог догађаја и представили остварене резултате.  

 

Славица Марковић-Сандић, координаторка за јавну дипломатију и комуникације амбасаде Шведске

„Дана 7. марта 2018. године одржали смо  #WikiGap у Београду. Како се ради о глобалној акцији о равноправности полова на интернету, коју је покренуло Министарство спољних послова Шведске, изузетно ми је драго што је Београд био први град од 50 широм света, где је одржан уређивачки маратон на тему „Жене – лидерке из сенке”. Уз велику захвалност Викимедији Србији која је координисала радом уредника и уредница, објављено је 43 нова чланка на Википедији, и надам се да смо тиме успели да допринесемо да се јаз између полова на интернету смањи”, изјавила је Славица Марковић-Сандић, координаторка за јавну дипломатију и комуникације амбасаде Шведске

 

Дара Гравара-Стојановић, координаторка Српско-корејског информатичко приступног центра

Координаторка Српско-корејског информатичко приступног центра, Дара Гравара-Стојановић о уређивачком маратону рекла је:Јако сам поносна што је српско корејски Информатичко приступни центар у оквиру Министрства државне управе и локалне самоуправе био део овакве глобалне иницијативе која нам је показала да је кроз овакве акције могуће повећати број чланака о женама на Википедији. Овакав вид акција доприноси бољој заступљености жена у свету информационих технологија и доприноси промовисању жена, њихових достигнућа у области нових технологија.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ауторка: Ивана Маџаревић, Викимедија Србије


Напомена о ауторским правима: WIKI GAP BELGRAD 038.jpgWIKI GAP BELGRAD 027.jpgWIKI GAP BELGRAD 005.jpgWIKI GAP BELGRAD 024.jpgWIKI GAP BELGRAD 030.jpgWIKI GAP BELGRAD 008.jpg, Jan Lundin 003.jpg, аутора Дарка Гајића, под cc by-sa-4.0 са Викимедијине мултимедијалне Оставе.

Share Button

Позив на учешће у уређивачком маратону #WikiGap – Belgrade

Будите део глобалне акције о родној равноправности на интернету и учествујте  личним доласком или онлајн у интернационалном уређивачком маратону #WikiGap у организацији амбасаде Шведске и Викимедије Србије у Београду у среду, 7. марта од 10.00 до 17.00.

 

Википедија је најобимнија светска енциклопедија на интернету са највећим бројем корисника. Садржај чланака на Википедији утиче на информисаност и знање њених корисника. Ипак, на Википедији нема равнотеже у погледу броја чланака о мушкарцима и женама. Деведесет одсто садржаја на Википедији креирају мушкарци и број чланака о мушкарцима је четири пута већи него о женама.

 

Да би допринели прецизнијој слици, Министарство спољних послова Шведске и Викимедија Шведске покренули су иницијативу да се организује глобални догађај #WikiGap. У данима непосредно пре и после 8. марта, Међународног дана жена, биће организовани догађаји у више од 50 земаља од Шведске преко Индонезије, па до  Египта и Колумбије у сарадњи са локалним организацијама.

 

У Шведској, #WikiGapSthlm ће бити организован на Краљевској техничкој академији чији ће домаћин бити министарка спољних послова Шведске, Маргот Валстрем. Тема тог уређивачког маратона биће жене у науци и технологији.

 

У Србији #WikiGap биће организован 7. марта у просторијама Српско-корејског информатичко приступног центра у оквиру Министарства државне управе и локалне самоуправе, у Добрињској улици бр 11 и можете учествовати личним доласком или онлајн. Уколико нисте из Београда, а желите да учествујете у овој глобалној иницијативи, можемо покрити ваше путне трошкове. У том случају молимо вас да попуните упитник за пријаву. С обзиром да је број места за лично учешће ограничен, позивамо вас да свој долазак благовремено пријавите.

 

Тема уређивачког маратона у Србији је „Жене – лидерке из сенке“. Уколико имате предлог које жене-лидерке из Србије бисмо могли да представимо на Википедији, молим вас пошаљите ваш предлог на info@vikimedija.org или допуните страну догађаја на Википедији.

 

За више информација можете контактирати

Ивана Маџаревић, менаџерка пројекта и заједнице Викимедије Србије, ivana.madzarevic@vikimedija.org

Славица Марковић-Сандић, координаторка за јавну дипломатију и комуникације амбасаде Шведске, slavica.markovic-sandic@gov.se


Напомена о ауторским правима: WikiGap.svg,  аутори https://gullers.se, у јавном домену, Wikimedia-Serbia.png, аутора Саше Стефановића, под cc by-sa-3.0 са Викимедијине мултимедијалне оставе,  логотип Шведске добијен од представника амбасаде.

Share Button

Одржан први регионални Женски Вики Камп

Први регионални Женски Вики Камп одржан је у Приштини од 24. до 26. априла, а присуствовале су учеснице из регија Србије, Косова и Албаније.

Ženski Viki Kamp

Женски Вики-камп

На идеју за Камп заједно су дошле Грета, чланица Open Labs колектива у Тирани која ради на образовним пројектима у вези са Википедијом и пројектима који за циљ имају мотивисање жена да се укључе у уређивање Википедије на албанском језику и Сања, чланица Викимедије Србије и покретачица ФемВики иницијативе. Оне су ступиле у контакт са Блертом која у Приштини води групу Girls Coding Kosova, те су заједничким ангажманом успеле да остваре циљ и организују Женски Вики Камп.

Главни мотив за Камп је био да се обезбеди простор и време у реалном свету где би жене из ових крајева могле да се окупе, размене искуства и науче нешто више када је реч о Википедијанској заједници, као и да – уређују Википедију!
Кампу је присуствовало по осам жена са Косова, из Србије и из Албаније, а мотивације за пријаву су биле разне. Неке од њих су желеле да науче да уређују Википедију, неке су желеле да унапреде своје знање, али свака од њих имала је и мотив сусрета са осталим женама са ових простора.

Уређивање Википедије

Током та три дана написале смо/дорадиле око 20 чланака; радиле смо и у групама, и индивидуално. Неке од жена из Србије писале су чланке о познатим Албанкама, па је тако на Википедији на српском језику настао чланак о Хелени Кадаре. Писале смо о женама које су се бавиле/се баве књижевношћу, уметношћу и/или активизмом (Дарија Жилић, Одри Лорд, bell hooks), али и о неким ширим појмовима, попут Жена у науци, или Феминизму трећег таласа. На Википедији на албанском језику рађено је на чланцима о Мајци Терези, Принцези Софији и многим другим женама важним за албанску културу и историју.

Чланак о Дарији Жилић

Поред самог уређивања Википедије, имале смо и доста offline активности. Организовале смо дискусије током којих смо се бавиле узроцима малог процента жена које уређују Википедију, као и разговоре током којих смо заједно тражиле најбоље начине за побољшање ових статистика. Заједнички закључци су били да жене обично немају довољно времена да се посвете и овој врсти активности услед често тесног и захтевног распореда, затим да је Википедија и даље “табу” тема јер се претпоставља да је потребно знање програмирања и других техничких способности да би се уређивало. Закључак је такође био да велики број људи, не само жена, и даље није упознат са чињеницом да је Википедија енциклопедија која је отворена за свакога/сваку да је уређује!
Када је реч о начинима мотивисања и оснаживања жена да уређују, општи закључак је био да су догађаји попут самог Кампа који су тематски усмерени на жене, врло битна мотивација и подстрек за улазак у свет уређивања Википедије. “Самопоуздање ми знатно расте када сам окружена другим женама које уређују. Тада осећам да имам право на грешку или да нешто не знам, а да нећу бити осуђена нити омаловажена због тога, већ да ће ми бити пружена потребна подршка”, написала је једна од учесница на свом папирићу када смо записивале шта мислимо да је потребно како бисмо помогле и другим женама да се укључе.

Share Button

FemWiki 2014: Rekonstrukcija

FemWiki je volonterski projekat koji je zvanično započet u maju 2014. godine sa ciljem da se na Vikipediji na srpskom jeziku poveća broj žena koje je uređuju, a u isto vreme i da se kvalitativno i kvantitativno unaprede članci koji obuhvataju feminističku terminologiju, pitanja roda i biografije žena.

Ideja Vikipedije, kao najveće online enciklopedije, jeste da omogući pristup zajedničkom stvaranju celokupnog ljudskog znanja svim ljudima na svetu, čime bi upravo njihove različitosti došle do izražaja i očuvale diverzitet njihovog iskustva. Globalne statistike pokazuje drugačije, poražavajuće rezultate: od svih ljudi koji uređuju Vikipediju, žene čine samo 8-9%. Kada je reč o Srbiji, ne postoje precizna istraživanja, ali da se procenjuje da je taj broj još manji i da iznosi oko 3%.

Ideju za FemWiki projekat dobila sam tokom međunarodne Wikimedia Diversity konferencije koja se održala u oktobru 2013. godine u Berlinu. Tokom te konferencije upoznala sam veliki broj Vikipedijanki iz različitih zemalja koje angažovano rade na tome da se rodni jaz prevaziđe. Motivisana, inspirisana i uzbuđena, u Beograd sam se vratila sa mnoštvom ideja i podstrekom za početak aktivnosti.

Vikipedija je “muška” enciklopedija?

U sličnom periodu, dobila sam poziv od aktivistkinja ŽINDOK centra da održim predavanje na temu vidljivosti žena na Vikipediji u okviru serije diskusija pod nazivom Rod i levica. Za te potrebe, uradila sam prvo mini istraživanje sadržaja na Vikipediji na srpskom jeziku.

Podaci su bili poražavajući: iako lako primenljiv u srpskom jeziku, rodno senzitivan govor nije bilo moguće uočiti; članci o nekim najpoznatijim feminističkim teoretičarkama nisu postojali; odrednica Rod nije postojala kao poseban članak; u tekstu o diskriminaciji nije bilo ni reči o diskriminaciji na osnovu pola/roda…

Zaključak je bio vrlo jasan: sadržaj koji se postavlja na Vikipediju dominantno pišu muškarci. Otuda, nije mogla da čudi činjenica da nije dovoljno potkrepljen rodno senzitivnim temama, feminističkim pojmovima, kao ni biografijama žena.

Radionice

Nakon Roda i levice povezala sam se sa još nekoliko feminističkih organizacija i FemWiki radionice su počele da se održavaju širom Srbije. Tako je nastala saradnja sa Ženskim prostorom iz Niša, organizacijom

FemWiki radionica

Fenomena iz Kraljeva, aktivistkinjama iz Kragujevca. Iako sam putovala kako bih držala radionice i prenosila svoje znanje, svaka radionica uređivanja Vikipedije pokazala je koliko žene već imaju znanja koje nije prepoznato i priznato. Svaka radionica donela mi je nova saznanja o ženskoj istoriji koja nije vrednovana u patrijarhalnom društvu, te samim tim nije vidljiva ni na Vikipediji. Virtualni prostor je samo predstavljao ogledalo realnog sveta.

Vikipedija je pružila prostor da sva ta znanja postanu dostupnija.

Nakon jedne od radionica u Beogradu, sa aktivistkinjama neformalne organizacije Žene sa Interneta, pokazala se potreba da se radionice održavaju češće. U hakerspejsu u Beogradu, čija sam članica već nekoliko godina, ukazao se slobodan termin i od tada, petak poslepodne rezervisan je za FemWiki.

U nekoliko navrata susretale smo se sa negativnim stavovima pojedinih članova koji su ovakav tip događanja videli kao diskriminaciju naspram muškaraca, ali zajednica Haklaba, i sama dominantno ispunjena muškarcima, prepoznala je potrebu da se žene dodatno motivišu za rad sa tehnologijom, računarima i Vikipedijom, te je radionica women-only koncepta bila prihvaćena za stalnu.

Radionice su, iz pukog uređivanja Vikipedije, prerasle u prijateljstva, u savete, u osnaživanje i u cirkulisanje znanja.

Takođe, Vikimedija Srbije je dobila pet novih članica koje su zainteresovane za dalje aktivnosti u okviru organizacije nevezano za konkretan FemWiki projekat.

Takmičenje na ženske teme

U međuvremenu, tokom oktobra i novembra, na Vikipediji je od strane Vikimedije Srbije bilo organizovano takmičenje u pisanju članaka na ženske teme. Kao koordinatorka takmičenja, pozvala sam tri žene da budu članice žirija, što do tada nije bio slučaj. Iako je bilo različitih šumova u komunikaciji, do kraja takmičenja u žiriju jesu ostale tri žene, a to je dovelo do različitih vrsta diskriminatornih i seksističkih komentara na stranici za razgovor.

I pored toga, takmičenje se uspešno završilo sa ukupno 246 novih napisanih članaka! Među nagrađenima, u prva tri mesta, dva su zauzele žene, od kojih je jedna odlučila da sve svoje članke sa takmičenja obeleži FemWiki šablonom kako bi dala svoj doprinos ideji projekta.

U toku takmičenja, putem mejla se javilo devet žena koje nikada nisu uređivale Vikipediju, ali ih je tematika takmičenja privukla. Neke od njih su u međuvremenu odustale, neke su poslale svoje članke, neke su izrazile želju da se priključe aktivnostima.

Sve ovo je još jednom dokazalo da sadržaj na Vikipediji manjka kada je reč o ženskim temama, ali da raspoloženje za pisanje o tome postoji i da žene i te kako imaju motivaciju da rade na Vikipediji ukoliko osete da nisu usamljene u tome.

Rečnik Rodne Ravnopravnosti

U toku godine takođe smo stupile u kontakt sa autorkama knjige Rečnik rodne ravnopravnosti, Vesnom Jarić i Nadeždom Radović, koja je izašla 2010. godine. One su odobrile da se sav sadržaj Rečnika postavi na Vikipediju, čime će se sadržaj na Vikipediji uvećati za više od 102 odrednice! (Iako neke od njih već postoje, članci će biti dopunjeni i sređeni i sadržajem iz Rečnika).

Ovo je jedan od velikih koraka koje smo postigle tokom 2014. godine, ne samo zbog sadržaja koji će biti dodat, već zbog toga što smo ideju FemWiki projekta zajedno uspele da proširimo i van radionica, a borba za bolju vidljivost ženskih tema na Vikipediji se vodi na više frontova.

Malo o statistikama

FemWiki radionica

Tokom 2014. godine započele smo, dopunile ili sredile ukupno 80 članaka.

Učestvovale smo na dva javna događaja gde smo predstavljale temu žena na Vikipediji i projekat FemWiki. Tokom pomenute serije tribina Rod i levica u Domu omladine Beograda govorile smo na panelima Redefinisanje feminizma: izazov stereotipima, simplifikaciji, predrasudama u februaru, Biografije feministkinja u aprilu, i u okviru istog ciklusa održale prvu FemWiki radionicu pod naslovom Feminizam na Vikipediji, u maju. Drugi događaj na kome smo učestvovale u okviru panela o ženama i tehnologiji bio je BeFem, festival feminističke kulture i akcije, u decembru, u prostorijama KC Grada.

  • Takođe, FemWiki projekat predstavljen je i na regionalnoj konferenciji Women Rock IT koja se održavala u Sarajevu tokom decembra meseca.
  • Van Beograda održale smo radionice u Nišu, Kraljevu i Kragujevcu i stupile u kontakt sa još nekoliko ženskih organizacije sa kojima ćemo sarađivati u budućnosti.
  • U prostorijama Haklaba Beograd od septembra imamo stalan termin petkom koji smo koristile za radionice i priču o Vikipediji i ženskim temama.
  • Poslednji petak u godini održale smo prvu muško-žensku FemWiki radionicu tokom koje su napisana četiri nova članka.
  • Takođe smo u istom prostoru održale predavanje sa diskusijom Žene i tehnologija koje je bilo otvoreno za sve, a tokom koga smo, između ostalog, predstavile biografije žena sa Vikipedije koje su dale bitan doprinos STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) oblasti.
  • Bile smo u Tirani, gde smo drzale prezentaciju Mind the gap i prenele iskustva sa zenskih radionica.

U oktobru smo predstavile FemWiki i na Ada kampu koji se održao u Berlinu, gde smo imale priliku da potražimo savete i inspiraciju od drugih žena koje se bave Vikipedijom i/ili temom žena u otvorenoj tehnologiji i kulturi (open technology and culture).

FemWiki: planovi

  • FemWiki u 2015. godini donosi mnoštvo novih radionica, tematskih uređivačkih maratona i proširenje na LGBT kvir tematiku.
  • Takođe, već na proleće organizovaćemo prvi regionalni Ženski Viki kamp za žene iz Tirane, Prištine i Beograda koji će se odvijati jedan vikend aprila u Prištini!
  • Pratite nas preko FB stranice FemWiki za sve nove informacije!

Autorka: Sanja Pavlović

Izvori


Share Button