Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Мобилне апликације

Свечано представљен пројекат обележавања споменика културе QR кодовима

У Београдској задрузи данас је представљен пројекат Обележавање споменика културе QR кодовима на територији града Београда“, који има за циљ да омогући туристима, посетиоцима и другим грађанима брз и лак начин информисања о културним добрима у престоници. 

Табле са овим кодовима постављене су на 21 споменик културе у Београду. Активирањем QR кода приступа се текстовима на Википедији на пет светских језика о датом споменику.

 

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије даје изјаву за медије

 

На свечаној презентацији градоначелник Београда др Синиша Мали рекао је да су QR кодови технологија која приближава споменике културе грађанима и гостима Београда. Како је истакао, договорено је да до краја следеће године свих 413 споменика културе у Београду буде обележено QR кодовима.

 

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије нагласио је да је овим пројектом и Википедија, највећа онлајн енциклопедија,  добила квалитетне чланке.

–  Пројекат обележавања споменика културе QR кодовима је један у низу који смо подржали и у коме смо били активни партнери, будући да се он уклапа у нашу мисију – да знање буде доступно свима – рекао је Маљковић.

Он се захвалио свима који су помогли реализацију овог пројекта, а посебно волонтерима Викимедије Србије који су уложили своје време, труд и енергију да овај пројекат изведу до краја.

 

Окупљенима су се обратили и Нела Мићовић, директорка Завода за заштиту споменика културе, као и председник Савета Факултета организационих наука Милан Мартић.

 

 

Више фотографија можете погледати на Викимедијиној мултимедијалној остави.

Извори

Share Button

Представљање пројекта „Обележавања споменика културе QR кодовима на територији града Београда”

Викимедија Србије, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, Факултетом организационих наука Универзитета у Београду и уз подршку Града Београда, упућује позив на свечано представљање пројекта „Обележавање споменика културе QR кодовима на територији града Београда”. Презентација ће бити одржана у петак, 26. фебруара 2016. године, у 12 часова, испред главног улаза зграде Београдске задруге, Карађорђева 8.

О културном и туристичком потенцијалу овог пројекта говориће Градоначелник Београда Синиша Мали, декан Факултета организационих наука проф. др Милија Сукновић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић и председник Викимедије Србије Филип Маљковић.

Циљ пројекта постављања табли са QR кодовима на споменике културе у Београду је омогућити туристима, посетиоцима и другим грађанима брз и лак начин информисања о културним добрима у престоници. Активирањем QR кода приступа се текстовима на Википедији на пет светских језика.

Завод за заштиту споменика културе града Београда омогућио је постављање табли, као и стручну литертуру за чланке о споменицима културе, које су потом уносили на Википедију студенти Факултета организационих наука. Викимедија Србије је пружила студентима обуку уређивања Википедије.

Споменици културе који су тренутно обухваћени овим пројектом су: Стари и Нови двор, Конак кнегиње Љубице, Подручје око Доситејевог лицеја, Кафана Знак питања, Капетан Мишино здање, Саборна црква, Зграда Београдске задруге, Археолошки локалитет Пионирски парк, Споменик захвалности Француској, Бајракли џамија, Дом Народне скупштине Републике Србије, Фонтана Рибар, Манакова кућа, Народна банка Србије, Споменик Победнику, Народни музеј, Народно позориште, Српска патријаршија, Синагога Сукат Шалом и Зграда Завода за заштиту споменика културе града Београда.

 

 Извори

Share Button