Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Викиманија

Викиманија 2016 – Позив за стипендисте

Викиманија, редовна годишња конференција посвећена Википедији и њеним сестринским пројектима, ове године биће одржана у Есино Ларију, Италија од 24. до 26. јуна. Стотине волонтера, уредника Википедије разговараће о новим и постојећим пројектима и дискутовати о кључним стварима у Викимедијином покрету. Викимедија Србије отвара позив за стипендирање за учешће на конференцији уредника Википедије на српском језику.


Викиманија је највеће окупљање уредника Википедије, које се фокусира на визијуВикимедије: учинити свe знање овог света доступно свима на планети. Са више од 35 милиона чланака на 290 језика, Википедија представља највећу онлајн слободну енциклопедију у људској историји.

У циљу обезбеђивања једнаког приступа људском знању, дељења и доприноса истим, овај догађај се организује последњих 11 година како би окупио људе са истом мисијом. Као што је стварање Википедије резултат добровољног рада, тако је и организација ове Вики конференције у рукама интернационалног волонтерског тима.

Позивамо активне уреднике Википедије на српском језику да се пријаве за стипендије, како би  Википедија на српском језику, али и други пројекти Викимедије Србије били представљени колегама из света на најбољи могући начин. Стипендија обухвата покривање трошкова регистрације, смештаја и превоза (храна је обезбеђена на конференцији). Представник Вики заједнице из Србије учествоваће на сесијама, дебатама, радионицама и дружењима са Википедијанцима и Викимедијанцима из целог  света. Пожељно је да су пријављени кандидати активни уредници Википедије, да су упознати са другим Вики пројектима, али и да су спремни да поделе своја искуства и знања.

Заинтересовани се могу пријавити попуњавањем упитника. Пријаве су отворене до 21. априла.

Извори

Share Button

Викиманија 2015

 

Једанаеста Викиманија, међународна конференција за кориснике вики пројеката Задужбине Викимедије, биће одржана од 15-19. јула у Мексико Ситију.

Овогодишња Викиманија обиловаће предавањима, презентацијама и трибинама о Викимедијиним пројектима, темама попут побољшања сарадње са заједницом, доступности образовања, побољшању квалитета и броја фотографија на Остави, броју чланака на Википедији, ГЛАМ пројекту, бројним радионицама на тему отвореног кода и слободног садржаја…

Викиманији присуствују учесници из целог света, укључујући писце, уреднике, програмере, фотографе, представнике Викимедијине Задужбине и представнике огранака из више од 50 земаља. Организују је волонтери локалних тимова, уз подршку интернационалне мреже волонтера.

Викимедију Србије на овогодишњој Викиманији представљаће председник Филип Маљковић и члан заједнице Вељко Величковић, активан на Викиречнику.

Подржавамо све чланове заједнице да се огласе ако желе да присуствују оваквим дешавањима.

Догађај можете пратити на Фејсбуку и Твитеру.

Share Button

Аплицирање за стипендирање Викиманије 2014 је отворено

Панорама Лондона са логоом Викиманије 2014.

Панорама Лондона са логоом Викиманије 2014.

Викиманија 2014 је конференција за кориснике вики пројеката Задужбине Викимедије. Конференције су до сада одржане у Немачкој, САД, Тајвану, Египту, Аргентини, Пољској, Израелу и Кини. Теме презентација и расправа укључују пројекте Задужбине Викимедије, софтвер отвореног кода и слободан садржај. Ове године, Викиманија 2014 се одржава у Лондону, Уједињено Краљевство, од 06. до 10. августа. Овим поводом, Задужбина Викимедије ће доделити одређен број стипендија за присуствовање конференцији. Циљеви програма су реализација успешне и интернационалне конференције, подршка пројеката Викимедије кроз подстицање учесника као и обогаћивање пројеката кроз разноврсност група које учествују у Вики покрету.

Апликације за стипендирање су сада отворене и могу бити послате до 17. фебруара. Право на пријаву имају сви активни сарадници на Викимедијиним пројектима, као и волонтери Викимедије, из било ког дела света. Право такође имају и сви учесници у иницијативама слободног знања и образовним иницијативама.

Важни датуми:

Отворене апликације: Среда, 08.01.2014.

Крајњи рок за пријаву: Понедељак, 17.02.2014., 23:59.

Обавештење о примарним одлукама: Почетком марта, 2014.

Обавештење о коначним одлукама: Почетком априла 2014.

Стипендије су само једног типа и обухватају плаћену повратну карту, смештај и регистрационе трошкове. Комитет за стипендирање одређује критеријуме селекције на основу којих се врши рангирање кандидата, као и добитника стипендије. Информације о стипендијама за Викиманију 2014 можете сазнати овде. Сви заинтересовани који желе да аплицирању могу то учинити на званичној страници. Такође се препоручује кандидатима да прегледају све информације на сајту као и често постављена питања. Уколико имате питања, можете директно контактирати Комитет за доделу стипендија преко мејла wikimania-scholarships@wikimedia.org или оставите поруку на https://wikimania2014.wikimedia.org/wiki/Talk:Scholarships.

Аутор: Ивана Маџаревић

Спољашње везе и извори

Share Button

Језичка подршка на Викиманији 2013 у Хонгконгу

Са учесницима из више од 80 земаља, Викиманија 2013 је била сјајна шанса за језички инжињерски тим да се састане са корисницима из различитих језичких заједница. Поделили смо идеје о језичким алаткама са корисницима широм света, а сама чињеница да је Викиманија ове године одржана у Хонгконгу је била шанса да се посебно говори и о подршци наших садашњих и будућих алатки које се тичу кинеског језика.

Проширење језичких подешавања

Током дана програмера, који су претходили конференцји, разговарали смо о томе како би  Универзални језички бирач (ULS) могао да подржи језике са више дублета и метода ређања:

  • Ређање и групација. Приликом ређања и груписања ставки у листе (као што су странице категорије), различити језици имају различита правила ређања. Проблем се јавља када језик пружа више од једног начина ређања елемената . У случају кинеског језика, постоји десетак индексних шема које се заснивају на различитим критеријумима као што је број линија или фонетска транскрипција на латинско писмо (као што је учињено за Пинјин).
  • Одабир дублета. Кинески језик обухвата многе регионалне језичке варијетете. Да би корисницима омогућио локални доживљај са минималним дуплирањем, кинеска Википедија дозвољава бележење разлике у варијететима на чланцима како би корисници садржај добили прилагођен њиховом локалном варијетету.

Захваљујући нашим разговорима са уредником Википедије и прогамером волонтером, корисник:Liangent, сада боље разумемо садржај и импликације тих проблема што се кинеског језика тиче, што представља кључну информацију за наш процес дизајнирања. Разумевањем могућих сценарија и учесталости коришћења ових могућности, лакше смо донели одлуку како их представити кориснику. Са овим информацијама, проширили смо дизајн ULS-а, тако да сада обухвата не само различите опције ређања и одабира, већ пружа и почетне техничке смернице о томе како проширити модуларну ULS архитектуру тако да подржава све ове опције.

Пројекти Викимедије подржавају више од 300 језика који имају веома различите потребе. Као што је приказано доле, уска сарадња са волонтерима из различитих језичких заједница постаје веома битна као гаранција да су сви језици правилно подржани. Молимо вас, контактирајте језички инжењерски тим ако откријете да неки аспект вашег језика није правилно подржан на пројектима Викимедије.

Продуживање ULS дизајна ради додавања нове језичке варијанте и одабира шеме за сортирање (само у случајевима када језик има више варијанти за одабир).

Повратне информације о будућим и постојећим језичким алаткама

Током радионице “Побољшање искуства корисника са језичким алаткама”, представили смо првобитне идеје за пројекат превођења садржаја. Присутни су позвани да тестирају наш прототип одмах након радионице, или да се прикључе списку учесника у тестовима за будућа тестирања. Корисници су испробали прототип након радионице и прушили нам веома корисне повратне информације о предложеним идејама за дизајн. Ако сте заинтересовани за овај пројекат, молимо вас, прикључите се нашим радионицама за тестирање.

Преводилачки спринт је такође одржан за време конференције. Корисници који су учествовали у радионици служили су се преводилачким продужетком да би урадили преводе на Mета Викију и translatewiki.net. Многи корисници су научили како да начине преводе на МедијаВикију и другим пројектима са отвореним изворима, али и ми смо научили посматрајући како то корисници раде. С обзиром да су неки корисници на радионици користили таблет уместо лаптопа, то је била сјајна прилика да видимо како уређај за превођење ради на уређајима тог типа. Упркос интенцивне природе куцања превода и мањка подршке неких писама на мобилним оперативним системима, већина корисника је успешно допринела превођењем користећи Таблет или неки сличан уређај.

Преводилац који користи Таблет током преводилачког спринта на Викиманији.

По Џинер, интерактивни дизајнер, Задужбина Викимедије

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button

Рестаурација заборављеног јаванског писма кроз Викимедију

Постоји мноштво збуњујућих и изненађујућих ствари које се тичу јаванског језика. Прво, многи људи га мешају са јапанским језиком, или са Јавом, програмским језиком. Такође, са преко осамдесет милиона говорника, један је од десет најшире употребљаваних језика на свету, мада још увек није званичан језик ни једне државе или региона.

Babad Tanah Jawi рукопис са илуминацијом (историја јаванске земље) из 19. века.

Јавански се највише говори у Индонезији, на острву Јава, које је своје име дало и популарној варијанти кафе. Једини званични језик те земље је индонежански, мада је јавански језик главни говорни језик у овој области. Користи се у послу, политици и књижевности. У ствари, његова књижевна традиција датира из 10. века, када је на њему написано енциклопедијско дело Cantaka Parwa. Још једна јаванска енциклопедија је објављена у 19. веку под називом Bauwarna.

Традицију данас настављају Википедијанци који говоре тај језик: свакога дана они покушавају да побољшају и продубе јаванску Википедију, која данас има преко 40 000 чланака. Један од њих је и Бени Лин (Bennylin). Поред писања чланака и објашњавања мисије Википедије, Бенијева посебна страст јесте да учини јавански могућим за коришћење не само на латинском алфабету, који је превладао, већ и на античком јаванском писму.

Ово старо писмо, такође познато и као Carakan се користило преко хиљаду година, и на њему је објављено много књига. Данас се на њему објављује мало књига, иако се још увек користи у неким уџбеницима, на неким групама на фејсбуку и на јавним знацима. Свуда другде је превладао латински алфабет. Млађе генерације почињу да заборављају старо писмо и ово богато наслеђе постаје неприступачно. Бени се нада да ће транскрибовање класичне литературе за ВикиИзворник и писање модерних енциклопедијских чланака на овом писму оживети интересовање за њега и да ће помоћи Јаванцима да лакше разумеју своју културу и учине ова у већини случајева непозната блага мудрости приступачна људима свих култура на свим језицима.

Чланак јаванске Википедије о Јоко Видодоу.

Бени је представио говоримо о овоме на Викиманији (ен:talk about this at Wikimania) у Хонгконгу, интернационалном окупљању Википедијанаца. Тамо је сарађивао са Сантошом Тотингалом и са мном (Амир. Е. Ахарони), програмерима Википедијиног језичког инжињерског тима да би побољшао подршку јаванског писма на Википедији. Захваљујући његовом раду, Википедије на свим језицима сада могу да прикажу текст на јаванском писму, а читаоци не морају да инсталирају никакве додатне фонтове на своје рачунаре, с обзиром да се фонтови достављају преко WebFont технологија. Изванредно јаванско писмо има бројне лигатуре и специјалне одлике, што захтева Графит технологију за приказивање. Што се тиче овог писма, једини веб претраживач који га подржава јесте Firefox, али, Графит је бесплатан софтвер, те је могуће да ће у будућности постати подржан и од стране других софтвера.

Бени је такође завршио свој рад што се тиче алатки за куцање јаванског писма за Википедију, тако да сада ово писмо може да се чита, већ се и лако пише. Ова технологија се може користити не само на Википедији, већ и на другим сајтовима, и то уз помоћ jquery.ime библиотеке.

Он свој рад види као део већег напора више људи којима је стало до овог писма. Постоје други који дизајнирају фонтове, промовишу писмо на различитим местима и истражују његову литературу. Бени је увидео да може да допринесе чинећи фонтове и алатке за куцање приступачнијим кроз Википедију, и тако је и урадио.

Викимедијанци верују да збир знања морају делити сви људи, а то значи да се оно мора делити на свим језицима. Страствени волонтери као што је Бени чине све ово могућим.

Амир Е. Арахони
Софтверски инжињер, Језички инжињерски тим

са енглеског превела: Тања Милошевић

Share Button