Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Задужбина Викимедије

Стратегија Задужбине Викимедија – Позив за учешће у консултацијама

Задужбина Викимедија позива све чланове заједнице да дају своје мишљење поводом дугорочне стратегије рада организације. Фокус је на домету који се постиже пројектима и активностима, заједници и знању. Консултације трају до 15. фебруара.

.

Током 2015. године Задужбина Викимедија је истраживала начине одређивања приоритета како би на најбољи начин подржала циљеве покрета који су постављени, али нису испуњени стратешким планом за период 2010-2015.

Ослањајући се на визију Задужбине, консултације из 2010. и 2015. године, као и на истраживања спољашних утицаја, одређена су три подручја важна за Задужбину: домет који се постиже, заједница и знање.

Наш задатак је да помогнемо да се одреди којим стратегијама треба дати приоритет у оквиру ове три области како би најбоље служиле нашој визији.  

Ваше мишљење можете поделити на страници намењеној овим консултацијама.

Овај стратешки план ће помоћи у одређивању приоритета послова Задужбине у периоду од две године, почев од јула 2016.

Извори

Share Button

Википедија прославила 15. рођендан

Википедијанци широм света прославили су јуче 15. година од настанка Википедије. Рођендан ове највеће енциклопедије у људској историји обележен је и у Србији.

 

Рођенданска торта

 

У просторијама Викимедије Србије окупили су се дугогодишњи уредници Википедије, али и вође других пројеката Викимедије Србије и Задужбине Викимедија, као и новинари и други гости који су дошли да заједнички прославе овај велики јубилеј.

 

 

 

Филип Маљковић, председник Викимедије Србије, подсетио је да су Википедију основали Џими Вејлс и Лари Сенгер 2001. године као подршку британској Нупедији, и да се она јако брзо развијала – већ у првој години настала је на 18 језика. Данас постоји на 288 језика, има више од 37 милиона чланака, а највећа је Википедија на енглеском језику са више од пет милиона чланака. Ипак је више од 85 одсто чланака на другим језицима, истакао је Маљковић.

– Википедија на српском језику, која ће у фебруару прославити 13 година од настанка, прелази 330 хиљада чланака, има 174 хиљаде регистрованих корисника, 1705 уредника, око 60 нових чланака дневно и више од 45 хиљада измена месечно – нагласио је Маљковић.

 

Марко Адам, члан Управног одбора Викимедије Србије и дугогодишњи уредник Википедије, говорио је о најпосећенијим чланцима на Википедији у 2015. години, као и чланцима са највише измена, што на Википедији на енглеском језику, тако и на Википедији на српском језику.

 

  

 

На прослави је емитован и видео који су креирали волонтери Википедије широм света, а који представља преглед највише уређиваних чланака и тема у 2015. години на Википедији. Окупљени су чули и поруку Џимија Вејсла, оснивача Википедије, поводом овог значајног јубилеја.

 

Истакнуто је и да је Википедијанац године за 2015, кога је изгласала заједница Википедијанаца, господин Раденко Ђоковић, који под корисничким именом “CarRadovan” уређује чланке на Википедији на српском језику, од Викимедије Србије добио годишње чланске карте Народне библиотеке и Библиотеке града Београда, а уступио их је Википедијанцу Бојану Пејовићу.

 

Посебно је похваљена и уредница Википедије Јована Милошевић (“ImperatorkA”) која је у последњих сто дана на Википедији на српском језику написала тачно сто чланака.

 

 

 

Рођендан Википедије прослављен је у огранцима Задужбине Викимедија широм света, а Википедија на српском језику ће у фебруару обележити 13 година од настанка.

 

Извори

Share Button

Википедија на енглеском језику прославља 15. рођендан

 

Википедија на енглеском језику – највећа онлајн енциклопедија на свету коју свако може да уређује, 15. јануара обележиће пуних 15 година од настанка.

Од 2001. године до данас више десетина хиљада волонтера написало је преко 35 милиона чланака, желећи да поделе своје знање са целим светом.

 

Пре 15 година оваква енциклопедија је могла да кошта хиљаде и хиљаде долара, стабала и стабала дрвећа, великих количина воде и мастила, а и било би веома тешко преместити је с једног места на друго.

Данас имамо приступ милионима референцираних чланака, слика, илустрација, извора и дефиниција речи са било ког места на којем има интернета.

 

.

Википедија је настала 15. јануара 2001. године са јасном визијом: направити свет у којој свака особа на планети има приступ и може слободно да подели целокупно људско знање. У то време, идеја да људи широм света могу заједно да стварају енциклопедију  (бесплатно) деловала је прилично невероватно. Међутим, Википедија је нарасла у енциклопедију са више од 35 милиона чланака на стотинама језика, коју користи стотине милиона људи широм планете. Википедију и даље стварају добровољци широм света: сваког месеца 80 хиљада уредника-волонтера доприноси овој енциклопедији.

 

Данас 28 процената људи на планети не зна за свет без Википедије.

 

Обележавањем овог јубилеја не слави се само рођендан Википедије, већ и настанак целог Викимедијиног покрета. Википедија је сестрински пројекат Задужбине Викимедија, која представља глобални, стално растући извор и заједницу слободног знања.

 

  • Википедија је започета 2001. године на енглеском језику, али је брзо настала и на другим језицима – у првој години на 18, да би данас постојала на 288 језика.
  • Волонтери константно уређују и унапређују Википедију. Сваког сата скоро 15 хиљада промена се направи на Википедији. Сваког дана се напише 7000 нових чланака.
  • Википедија је постала један од топ 10 сајтова на свету 2007. године, и једини непрофитни сајт у врху посећености.
  • Постоји још 11 других Викимедијиних пројеката слободног знања, укључујући Викимедијину Оставу, као и Викиречник, Викицитати, Викиврсте и други пројекти.
  • Вики воли споменике, глобални фото конкурс са циљем прикупљања фотографија споменика културе, 2011. године проглашен је највећим фото такмичењем на свету. Из овог пројекта произашла су и друга слична фото такмичења, попут Вики воли Земљу, Вики воли Африку…
  • Волонтери широм света успоставили су и изградили стотине партнерстава са галеријама, библиотекама, музејима и архивима како би колекције ових установа биле доступне и преко интернета.

 

.

Овим јубилејом не прославља се само рођендан Википедије, већ и сви пројекти, партнерства, догађаји и задовољства проистекла из стварања базе слободног знања. Викимедијина заједница уредника широм света организују забаве, конференције и друге догађаје како би заједно прославили овај значајан јубилеј.

 

Викимедија Србије вас позива на окупљање 15. јануара у 18 сати, у нашим просторијама – Булевар краља Александра 20, 5. спрат, на коме ћемо заједно прославити рођендан најзначајнијег колаборативног пројекта у људској историји.  

 

Добродошли!

 

Извори

Share Button

Википедија на енглеском језику достигла пет милиона чланака

Након скоро 15 година пружања свету, бесплатног, слободног знања, Википедија на енглеском језику достигла је пет милиона чланака.

Јубиларни чланак описује врсту жбуна “Persoonia terminalis”, а написао га је корисник  Cas Liber, аустралијски уредник који је написао скоро 1500 чланака на Википедији на енглеском језику, у више од 140.000 измена. “Persoonia terminalis” се придружује клубу екслузиваца са “Jordanhill railway station”, “El Hormiguero”, “Beate Eriksen”, и “Izbat al-Burj”— свим претходним јубиларним милионитим чланцима.

Питали смо Либера шта чини Википедију посебном, и рекао нам је да у свету преплављеним информацијама, „Википедија пружа могућност да буде глас разума у том хаосу”. И више, служи као „сјајан мост између пружања информација за лаике и прецизних научних података за ентузијасте и професионалце”, са утицајем на образовање великог броја читалаца.

Заједница Википедије на енглеском језику написала је групну изјаву поводом јубилеја, позивајући потенцијалне уреднике да помогну да се побољшају многи чланци, од пет милиона, колико их сада има. Садржи широку палету извора за нове уреднике, укључујући савет како почети са уређивањем, са линковима ка упутствима.

Википедија је једини сајт који води непрофитна организација, међу 35 најпопуларнијих сајтова. Обим Википедије је мало мањи од 30 терабајта.

Процена је да чланци на Википедији упућују на минимум 18 милиона референци, и обухватају више од 2.5 милијарде речи; то је светски центар референци, који достиже више од пола милијарде прегледа сваког дана.

Данас, Википедија покрива све више тема и перспектива него било који други образовни приручник на планети. То је најдужа енциклопедија у светској историји, која је премашила чувену “Yongle Encyclopedia” из 1408. године, са 22,937 поглавља, величине 40 кубних метара.

Википедију на енглеском језику ствара милион волонтера са свих страна света – са више од осам милиона корисничких налога и небројеним анонимним ауторима – који пишу и шире своје знање о разним стварима, од тема као што су сврха живота и природни феномени, до музичара и села.

Све то је потпуно слободно за свакога на свету да користи, дели и мења.

Википедија је расла брзо након њеног оснивања 15. јануара 2001. године, и до новембра исте године објављена је њена чувена прва страница. Двомилионити чланак на Википедији на енглеском језику је написан 2007, тромилионити 2009, а бројка од четири милиона чланака достигнута је 2012. године.

Наша мисија, да пружимо свету сво људско знање, остаје непрекидан посао.

Упркос достизању цифре од пет милиона чланака, Википедија на енглеском језику је и даље посао који се не зауставља, као што су чланови ове заједнице приметили у саопштењу. Један од волонтера тврди да укупан број чланака који би покрио целокупно људско знање је најмање 100 милиона.

Тренутно, многи чланци на Википедији на енглеском језику су кратки, са основним информацијама, а избор тема наклоњен западном, посебно англофоном садржају. Либер каже да „имамо још доста изазова”, али ако ова достигнућа испиришу људе да „уређују и посматрају свет око себе, тим боље”.

Заједница је, с друге стране, преузела иницијативу да се побољша покривеност пројеката маргинализованих тема, попут програма о женама научницама и Вики воли Африку.

Викимедија Србије се радује достизању овог јубиларног броја чланака и охрабрује уреднике Википедије на српском језику да своје знање пренесу и другима кроз овај највећи колаборативни пројекат на свету.


Саопштење заједнице Википедије на енглеском језику поводом петомилионитог чланка

 

Википедија на енглеском језику достигла је пет милиона чланака, јубиларним чланком о врсти жбуна Persoonia terminalis, а написао га је корисник  Cas Liber, 1. новембра 2015.

“Замислите свет у коме свака особа на планети има слободан приступ целокупном људском знању. То је оно на чему ми радимо. ” –  Џими Вејлс, суоснивач Википедије

Википедија је основана 2001. године као скица онлајн енциклопедије слободног садржаја и слободног приступа. До данас, ослањајући се на доприносе волонтера, Википедија је прерасла у највећу енциклопедију икада створену, која обухвата више од пет милиона чланака на енглеском језику.

Заједница Википедије на енглеском језику се захваљује милионима уредника који су више од 14 година својим доприносима Википедији омогућили овај изванредан подвиг.

 

Кратка историја

Википедија је званично пуштена у рад 15. јануара 2001. године, са Џимијем Вејлсом и Леријем Сингером као оснивачима, на једном самосталном компјутерском серверу, као наследница Нупедије. Прво веће медијско извешавање о Википедији било је у “Њујорк Тајмсу” 20. септембра 2001. године. У првој години постојања унешено је више од 20 хиљада енциклопедијских података  – око 1500 месечно. Од тада, верзије Википедије створене су на више од 200 језика, као и доста додатних пројеката слободног садржаја, попут Викимедијине Оставе.

У марту 2006. године, Википедија на енглеском језику достигла је милион чланака. До јула 2012. унето је четири милиона текстова. Према сајту Аlexa (систему који рангира сајтове према посећености), Википедија је тренутно седми сајт по посећености, са осам милијарди прегледа месечно. Достигли смо пет милиона чланака 1. новембра 2015. године.

 

Непрестани посао

Иако је Википедија постигла невероватан успех и постоје бројне стратегије за коришћење овог знања, она и даље остаје пројекат на којем се непрестано ради. Постоје и даље велике празнине у њеној покривености и милиони важних тема недостаје на њеним страницама.

Многи чланци, чак и они од виталне важности, још увек нису врхунског квалитета. Од пет милиона чланака само неколико десетина хиљада прошли су гласање за „Добар” или „Сјајан“ чланак, а више од половине су тзв. клице или чланци у зачетку.

Постоји такође више од 200 Википедија на другим језицима којима су потребни волонтери. Другим речима, има још много тога да се уради – и ви можете да помогнете!

 

Како можете да помогнете 

Википедију пишу њени корисници. Свако, без обзира на искуство, може допринети стварању енциклопедије. Не морате чак ни да се региструјете (иако постоје добри разлози да то урадите). Уколико пронађете чланак који можете побољшати, уредите га, како би подаци у њему били тачни и корисни другима. На свакој страници постоји дугме који омогућава ове промене моментанлно. Свако побољшање, од тога да се исправе словне грешке до писања потпуно новог чланка, веома се цени.

 

Википедија вреднује смелост и тежњу за консензусом. Немојте се плашити разочарења ако ваши први уноси буду поништени – Википедија је колаборативни пројекат, што значи да понекад има неслагања. То је у реду. Свака страница/чланак на Википедији има страницу за разговор, на којој се дискутује о побољшањима, а колегe уредници имају своју страницу за разговор где можете посебно да их контактирате.

Добродошли!


Извори

Share Button

Викиманија 2015

 

Једанаеста Викиманија, међународна конференција за кориснике вики пројеката Задужбине Викимедије, биће одржана од 15-19. јула у Мексико Ситију.

Овогодишња Викиманија обиловаће предавањима, презентацијама и трибинама о Викимедијиним пројектима, темама попут побољшања сарадње са заједницом, доступности образовања, побољшању квалитета и броја фотографија на Остави, броју чланака на Википедији, ГЛАМ пројекту, бројним радионицама на тему отвореног кода и слободног садржаја…

Викиманији присуствују учесници из целог света, укључујући писце, уреднике, програмере, фотографе, представнике Викимедијине Задужбине и представнике огранака из више од 50 земаља. Организују је волонтери локалних тимова, уз подршку интернационалне мреже волонтера.

Викимедију Србије на овогодишњој Викиманији представљаће председник Филип Маљковић и члан заједнице Вељко Величковић, активан на Викиречнику.

Подржавамо све чланове заједнице да се огласе ако желе да присуствују оваквим дешавањима.

Догађај можете пратити на Фејсбуку и Твитеру.

Share Button