Vikimedija Srbije

Blog Vikimedije Srbije

Postovi od admin

Позив за учешће на конкурсу за финансирање пројеката

Wikimedia-Serbia (1)

Викимедија Србије ове године слави 10 година постојања у којима је заједно са вама кроз рад на прикупљању и дељењу слободног знања дала свој допринос образовању сваког појединца и стварању бољег света у којем је знање доступно свима.

Ако сте чули за Википедију, онда знате о чему говоримо. О највећем и најуспешнијем заједничком подухвату креирања свеобухватне, потпуно слободне, онлајн енциклопедије. Ово је подухват који је обележио једну декаду и пројекат који наставља да расте док ми ово пишемо, а најбоље од свега је што је њен садржај доступан свима.

Осим Википедије, Викимедија Србије, кроз рад на другим Викимедијиним пројектима, ради на ослобађању и дигитализацији културно-историјских садржаја, сакупљању фотографија и другог мултимедијалног садржаја и промовисању идеје о сакупљању и дељењу слободног знања. Кроз сарадњу са факултетима и школама средњег образовања желимо да обогатимо садржај Википедије и других пројеката, да учинимо часове занимљивијим и да охрабримо студенте и ученике, али и њихове наставнике, да поделе знање које имају са нама, али и целим светом. Ово је узбудљив, али нимало лак посао, и зато нам је потребна ваша помоћ!

Кроз нови циклус финансирања пројеката који подржавају наше идеје желимо да са вама будемо део историје, да се упознамо и забавимо, али и да наставимо сарадњу у будућности. Конкурс је замишљен као инкубатор добрих идеја и посвећен је мањим пројектима (горња граница је 500 евра по пројекту), који могу бити преточени у дугорочне пројекте са већим обимом финансирања. Пројекти које ћемо финансирати морају се тицати слободног знања, а резултати морају бити објављени под неком од слободних лиценци. Пре него што вам падне на памет нека супер идеја за пројекат, саветујемо вам да посетите Викимедијин портал и део сајта Викимедије Србије намењеног пројектима како бисте стекли бољи увид у то шта је то на чему ми радимо и како ви можете да допринесете ширењу слободног знања. Уколико имате идеју за пројекат, али нисте сигурни да ли је идеја у складу са нашом мисијом или нисте сигурни да ли ћете моћи да сами реализујете све активности, не брините, Викимедија Србије ће организовати три инфо дана „Упознајмо Викимедију Србије“ када ће сви заинтересовани моћи да посете Викимедију Србије и упознају се са структуром и радом организације и њеним пројектима. У наставку је дат и временски оквир за активности на реализацији пројеката, али најпре, да резимирамо:

 

 • За почетак, потребне су нам добре идеје!
 • Пошто је идеје најбоље преточити на „папир“, пре него што то учините, посетите Викимедију Србије у Булевару краља Александра 20 током инфо дана (1, 2. и 3. априла 2015.) и упознајте се са нашим пројектима.
 • Када идеја лепо сазри, попуните образац за предлог пројекта и пошаљите нам путем мејла на grants@vikimedija.org. Уколико вам је потребна консултација приликом попуњавања обрасца, пишите нам.
 • Циљеви пројекта морају бити у вези са слободним знањем, и резултати морају бити објављени под слободном лиценцом.
 • Желимо иновативне пројекте, свеже идеје, али, наравно, узећемо у обзир и пројекте који су већ реализовани на неки начин. Уколико имате идеју за обимнији пројекат, позивамо вас да кроз микрогрант реализујемо један његов део, а да следеће године (или кроз више година), на обострано задовољство, наставимо рад на свеобухватнијем пројекту.
 • Предлоге нам доставите најкасније до 15. 4. 2015. године.
 • До краја априла сви подносиоци пројеката биће обавештени о исходу.


Чак иако не поднесете идеју за пројекат, биће нам изузетно задовољство да вас упознамо и зато вас све позивамо да нас посетите и упловите у један чудесни свет у којем десетине хиљада волонтера широм света, свакога дана, дају свој допринос сакупљању целокупног људског знања. Видимо се!

Пријавни формулар можете преузети овде.


Временски оквир реализације:

 • 10. 3. 2015.
  • Слање позива за прикупљање предлога пројеката.
 • 1-3. 4. 2015.
  • „Упознајмо Викимедију Србије“
 • 15. 4. 2015.
  • Завршетак пријава и почетак селекције.
 • 22. 4. 2015.
  • Први круг селекције.
 • 30. 4. 2015.
  • Коначна одлука о пројектима који ће бити финансирани.
 • 1. 5. 2015.
  • Почетак реализације пројеката.
 • 31. 10. 2015.
  • Завршетак реализације пројеката и почетак писања завршних извештаја.
 • 30. 11. 2015.
  • Крајњи рок за достављање завршних извештаја.

Извори


 

Share Button

ПОЗИВ ЗА ВОЛОНТЕРЕ – Постани Викимедијанац!

Уколико читаш Википедију, ентузијастичан/на си када је у питању ширење слободног знања, а притом си жељан/на праксе у младом и креативном тиму, пријави се на конкурс за волонтирање у Викимедији Србије.

Организатор програма: НВО Викимедија Србије

Викимедија Србије је невладино, нестраначко и непрофитно удружење, које делује као Викимедијин огранак у Србији, са циљем промоције и подржавања стварања, сакупљања и умножавања слободног садржаја на српском језику искључиво на непрофитан начин, као и идеје да сви људи имају једнак приступ знању и образовању.

Задужбина Викимедија је међународна, непрофитна организација, која се стара о Википедији и другим вишејезичким вики пројектима у које спадају: Викивести, Викиречник, Викикњиге, Викизворник, ВикицитатиВикиврсте и Викимедијина остава.

Задужења волонтера:

Добродошли су волонтери и волонтерке из разних струка. Научићете да уређујете Википедију и друге вики странице, бавићете се писањем постова на нашем блогу, промоцијом на друштвеним мрежама, фото-пројектима: Вики воли земљу, фото сафари.

Према интересовањима, можете се укључити и у остале сталне програме Викимедије Србије: едукативни, ГЛАМ, ФемВики

Време ангажовања:

Предвиђено време ангажовања је два месеца (како би волонтери добили потврду о волонтирању), али коначно време (и тип) ангажовања зависе од интересовања и могућности волонтера.

Рок и начин пријављивања:

Сви волонтери су добродошли — потребно је само да попуните пријаву и најавите се за наредни састанак, четвртком од 16 до 18 часова. Састанак се одржава у канцеларији Викимедија Србије, Булевар Краља Александра 20, 5, спрат.

Конкурс је стално отворен, а пријаве можете наћи на овом линку. Након попуњавања пријаве, на Вашу адресу е-поште стићи ће вам све потребне информације о волонтирању у у Викимедији Србије.

За сва питања и информације о Викимедији Србије и волонтерском програму, можете се обратити на: kancelarija@vikimedija.org

Предности:

Поред потврде о волонтирању, волонтери стичу напредно знање уређивања најпознатије и највеће онлајн енциклопедије — Википедије, могућност дружења са локалим и иностраним Викимедијанцима и Викимедијанкама, могућност самосталног вођења медијских и едукативних пројеката, комуникације са музејима, библиотекама, галеријама…

Пријава волонтера је могућа преко Младих истраживача Србије – Волонтерског сервиса Србије.

Позиве за додатне активности које организује Викимедија моћи ћете да видите на интернет страницама Викимедије Србије и Младих истраживача Србије.

Придружи се нашем тиму и постани део глобалног покрета волонтера који заједно уређују Википедију и боре се за слободан приступ свом људском знању. Дај свој допринос највећој светској енциклопедији!

 

Share Button

Викимедија Србије објављује конкурс за Википедијанца у резиденцији

Викимедија Србије у оквиру пројекта Wikipedian in residence позива све заинтересоване да се пријаве за позицију Википедијанца у резиденцији.

Википедијанац у резиденцији ће током новембра 2014. вршити праксу у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић” и за свој рад у области дигитализације и обучавања библиотекара за уређивање Википедије на српском језику бити новчано награђен од стране Викимедије Србије. Позив је отворен за све Википедијанце, Викимедијанце али и за све оне који то нису а имају жељу да стекну позитивно искуство и лично напредују.

Ради се о врло изазовном подухвату које Викимедија Србије реализује први пут у оквиру ГЛАМ пројекта. Циљ овог пројекта јесте успостављање добре, двосмерне сарадње између Викимедије Србије и културних институција (галерија, библиотека, архива, музеја и сл.).

Википедијанац у резиденцији:

 • посредује између Викимедије Србије и Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић”
 • промовише идеју Викимедије међу запосленима библиотеке
 • ради са запосленима и помаже им у бољем разумевању Викимедијиних пројеката
 • организује и држи радионице уређивања Википедије једном недељно
 • врши дигитализацију
 • поставља дигитализован материјал на Викимедијину оставу, Викиизворник или сл.

Вашу пријаву за Википедијанца у резиденцији доставите до 31. октобра 2014. на и-маил адресу kancelarija@vikimedija.org

Контакт особа:

Ивана Маџаревић
ivana.madzarevic@vikimedija.org

060 7454 773

Share Button

Побољшана Википедијина апликација од сада доступна на Андроиду

Главна страница енглеске Википедије на новој Андроид апликацији.

Главна страница енглеске Википедије на новој Андроид апликацији.

Ако волите Википедију и имате Андроид телефон, имамо изненађење за Вас! Пре неколико дана смо објавили модернију Википедијину апликацију за Андроид, која је доступна у Гугл плеј (Google Play) продавници.

Наша апликација је обновљена из темеља, што је чини најбржим начином за уживањем у Википедији на телефону. У првом плану, усредсредили смо се на омогућавање бољег доживљаја приликом прегледања и читања. Било да сте у потрази за одређеном чињеницом или желите да проведете цео дан у проучавању једне теме, наше опције Потрага и Преглед садржаја довешће Вас до потребне информације, брзо и лако. Апликација такође нуди могућност уређивања чланака, тако да можете помоћи у побољшању Википедије за милијарду читалаца широм света.

Које карактеристике су укључене?

 • Брзина – Наш нова апликација Вам омогућава да прегледате и уређујете Википедију брже него икада раније.
 • Уређивање – Можете да уређујете Википедију уз ову апликацију. Пријављени или не, хвала Вам за све ваше доприносе.
 • Недавне странице – Пружамо вам историју читања, тако да можете да прикачите онолико веза колико желите, без бојазни да ће се изгубити.
 • Сачуване странице – Можете да сачувате изабране странице за читање ван мреже и прегледате их чак и када немате интернет конекцију.
 • Дељење – Користите своје друштвене мреже да бисте поделили целокупно људско знање са својим пријатељима.
 • Језичка подршка – Апликација вам омогућава лако пребацивање Википедијиних чланака на било који језик.
 • Википедија Зеро – Удружили смо се са мобилним оператерима широм света ради обезбеђивања бесплатног коришћења Википедије мобилним корисницима у многим областима у развоју.

Ускоро

 • Ноћни режим – Примили смо велики број повратних информација од бета корисника; Једна од особина коју људи практикују је читање Википедије у тамнијим окружењима. Обрнута шема боја које нуди ноћни режим ће читање учинити много лакшим.
 • Дискусије – Странице за разговор су важан део Википедије, како за нове кориснике, тако и искусне уреднике. Увешћемо их у апликацију.

Ово издање је само почетак! Још увек радимо напорно на стварању нових функција да бисмо апликацију учинили најбољим средством за читање и уређивање Википедије. Било да сте дугогодишњи корисник Википедије на Андроиду или је ова апликација потпуно нова за Вас, испробајте је и јавите нам шта мислите. Ово је само први корак; надамо се да ће ова апликација расти са нама, и радује нас што ће нам наша заједница помоћи у њеном развоју.

Помозите нам да побољшамо ову апликацију слањем поруке на нашу мејлинг листу, mobile-android-wikipedia@wikimedia.org или оставите коментар на овој страници.

Хвала!

Ден Гери

Сарадник продукционог менаџера, Мобилне апликације

Извори

Share Button

Позив за подношење пројеката за 2015. годину

VMRS LogoВикимедија Србије отвара конкурс за прикупљање пројектних предлога и пројеката који ће се наћи у годишњем плану активности за 2015. годину.

Од данас па све до 25. августа 2014. године можете поднети ваше предлоге и пројекте. Потребно је да попуњени формулар пошаљете на kancelarija@vikimedija.org  или доставите у канцеларију Викимедије Србије у унапред заказаном термину. Сви пројекти треба да буду у складу са Стратегијом Викимедије Србије и Стратегијом Викимедијине Задужбине, али и са Статутом удружења. Период реализације пројеката је календарска 2015. година.

Подносиоци могу затражити бесповратна финансијска средства за реализацију пројекта. Управни одбор препоручује да затражена средства не буду већа од 5.000,00 евра по пројекту. Чланови Управног одбора охрабрују подносиоце да за пројекте веће вредности конкуришу и код других фондова и потенцијалних партнера. Подносиоци могу да поднесу више од једног предлога.

Управни одбор ће разматрати сваки поднесак понаособ, након чега ће сви бити обавештени о резултатима конкурса. Сви пристигли предлози биће сврстани у три групе: 1)  прихваћено; 2) одбијено; и 3) враћено на дораду. Предлози који буду враћени на дораду биће поново прегледани, након чега ће Управни одбор објавити списак свих прихваћених пројеката најкасније до 15. септембра.

Изабрани пројекти наћи ће се у Плану активности за 2015. годину, са којим ће Викимедија Србије конкурисати код фондова Викимедијине Задужбине. Резултати конкурса биће објављени најкасније до 10. децембра, након чега ће предлагачи бити обавештени о даљим корацима ка реализацији пројекта.

 

Образац за пројекте можете преузети ОВДЕ (.pdf верзија). Уколико вам је потребна помоћ за преузимање или попуњавање обрасца, слободно се обратите Канцеларији на kancelarija@vikimedija.org или Управном одбору на uo@vikimedija.org.

Сва додатна питања можете поставити на kancelarija@vikimedija.org

 

Share Button